Міжнародний фестиваль поезії – “Пізнаємо поетів”

В Ізмаїлі, на березі Дунаю та просторах Буджака, після душевних зустрічей румуномовних  поетів  літературного об’єднання «Відлуння Буджака»  та діячів культури Румунії народився Міжнародний фестиваль поезії – «Пізнаємо поетів», присвячений Міжнародному дню поезії.

 

27 березня 2021 року Інформаційний центр Румунії при ІДГУ вдруге провів Міжнародний поетичний он-лайн фестиваль «Пізнаємо поетів», в рамках якого відбулася презентація книги «Крик мовчання» поета Іона Бику. Культурна діяльність Центру спрямована на відкриття та популяризацію серед румунських громад регіону культурних цінностей та художнього доробку творчих особистостей у цій галузі, виявлення та заохочення молодих талантів, створення платформи для міжнародного діалогу між поетами та ініціювання мережевого спілкування читачів і відомих поетів.

 

Організатор та модератор заходу – Наталія Урсу, адміністратор Інформаційного Центру Румунії при ІДГУ. У заході взяли участь представники культури, поети, письменники, літературознавці, видавці, журналісти, викладачі університету та студенти,  вчителі та учні  з України, Румунії та Молдови. Вступну промову виголосив пан Андрій Сирбулеску, віце-консул Генерального консульства Румунії в Одесі. Учасників міжнародного заходу привітав ректор ІДГУ, професор Ярослав Кічук з побажанням подальшого розвитку і поглиблення українсько-румунських транскордонних відносин. Завідувач кафедри світової літератури, професор Тетяна Шевчук підкреслила важливість зустрічі українських і румунських філологів, поетів і літературних критиків у рамках фестивалю «Пізнаємо поетів», який стає досвідом міжнародного творчого спілкування, креативної презентації художніх досягнень та їх літературно-критичної оцінки, появи нових наукових зв’язків і подальшого укріплення українсько-румунської дружби: «Творчість, література, поезія – це та сила, що нас об’єднує і робить світ краще».

 

Професор кафедри української мови та літератури Галина Райбедюк зауважила: «У поетичному інтер’єрі Буджака вияскравлюється унікальне ліричне гроно талановитих румуномовних митців,  шануючи загальнонаціональні естетичні скарби,  оберігають і активно плекають культуру свого народу, примножуючи її новими унікальними надбаннями. Їхня творчість, з’явившись на літературному виднокрузі порубіжжя століть, стала знаковою візитівкою культури бессарабського краю в загальнонаціональному духовному просторі України та її позамежжя. Кожен із означеного кола авторів явив яскравий ліричний материк із власними законами мистецтва слова, оригінальною образністю, своїми «секретами поетичної творчості». Проте усіх їх єднає незглибима любов до мови свого народу, його історії, культури. Таким різногранним і завжди щирим приходить до свого читача поет буджацького краю  Іон Бику, бажаний, цікавий, зі своїм, тільки йому належним Словом. Вітаючи Іона Бику з вагомим ужинком на урожайному полі його літературної долі, а з ним і упорядника Наталію Урсу та всіх причетних до народження збірки «Крик мовчання» («Strigătul tăcerii»), сердечно розділяю цю знакову подію, зичу невичерпних джерел натхнення та нових поетичних здобутків».

 

На цій важливій поетичній зустрічі була присутня Марина Копаной – голова Ізмаїльського літоб’єднання ім. Михайла Василюка, член міжрегіональної Спілки письменників України, яка прочитала свої вірші та вірші поета Іона Бику у перекладі українською мовою.

 

Гості також ознайомилися з презентацією віршів ізмаїльської поетеси Таміли Кібкало. У заході взяли участь і магістранти-філологи ІДГУ. Аліна Дяченко вперше прочитала свої вірші румунською мовою, а Вікторія Демидчик-Асаржи перекладала гостям з української мови на румунську та декламувала вірші Іона Бику.

 

В рамках культурного заходу була представлена книжкова виставка «Поезія – безсмертний дотик до душі», яку підготувала фахівець  Центру національних культур ІДГУ  Любов Бурлак.

 

На світлинах представлені душевні моменти творчого спілкування – авторські роботи Наталії Урсу: відео презентація-портфоліо учасників другого Міжнародного фестивалю поезії – «Пізнаємо поетів» та відео-презентація книги Іона Бику «Крик мовчання», підготовлені за технічної підтримки Ірини Горох.

Ми сподіваємось, що проведений захід завдяки своїй благородній меті стане традиційним форматом проведення фестивалю, який щороку відкриває нові можливості доторкнутися до «душі прекрасних поривань», дарує учасникам емоційне піднесення та естетичне задоволення.

Наталія Урсу,
адміністратор Інформаційного Центру Румунії при ІДГУ