VIVAT ІДГУ!

Ізмаїльському державному гуманітарному університету – 80!

До свого славного ювілею наш виш підійшов із вагомими науковими здобутками. Про це у вітальному слові відзначив ректор університету, доктор педагогічних наук, професор Кічук Я. В. Науково-дослідницька царина сьогодні є надзвичайно важливим пріоритетом вишу. Всі учасники святкового дійства та наукового форуму були приємно подивовані потужним доробком науковців, що його з приємністю продемонструвала проректор з науково-педагогічної роботи, доктор історичних наук, професор Циганенко Л. Ф.

 

Одним із форумів ІДГУ, що об’єднує провідних учених-дослідників не тільки України, але і її широкого позамежжя, стали традиційні Дунайські читання. Цьогорічні – ШОСТІ – особливі, ювілейні. Уже сама титульна сторінка програми свідчить про амплітуду й глибину її проблематики. Філологічна секція «Міжкультурне спілкування: перекладознавчі, лінгвістичні та літературознавчі студії» (модератор – професор Шевчук Т. С.), поруч із багатьма іншими, – тому свідчення. На секції порушувались і жваво обговорювались назрілі проблеми гуманітаристики в умовах полікультурного Придунав’я. Мені особисто поталанило взяти участь у цьому секційному засіданні, поділитись власними спостереженнями над «секретами поетичної творчості» (І. Франко) наших талановитих краян, а в контексті доповіді представити нову збірку кілійського поета Валерія Виходцева «Музика серця» (упор. Райбедюк Г. Б., літ. ред. Томчук О. Ф.), до якої включено раніше друковані й архівні вірші митця, присвяти, наукові статті, рецензії та відгуки, публіковані в різні роки на шпальтах місцевих ЗМІ. Істотно, що для дизайну обкладинки книги використано картину «Дунайський блюз» ізмаїльського художника Володимира Дудника.

 

Бажаю творчого натхнення митцям придунайського краю, а рідному вишу-ювіляру – потужного розкрилля на ниві національної освіти й науки та паритетного входження до європейського духовного простору.

VIVAT ІДГУ!

Галина Райбедюк, професор