«День Конституції» на факультеті української філології та соціальних наук

Адміністрація та науково-педагогічний персонал факультету української філології та соціальних наук  вітають всіх Громадян та Мешканців нашої держави зі святом ‒ «Днем Конституції України».

 

За збігом обставин весь наш факультет та кожна кафедра на ньому пронизані патріотизмом, повагою, розумінням та зацікавленістю до даної події.

Так, кафедра української і всесвітньої історії та культури може детально і з урахуванням всіх обставин минулого розповісти «З чого ж все починалося?». Понад 300 років тому – 5 квітня 1710 року була укладена Конституція Пилипа Орлика, одна з перших європейських конституцій нового часу, і написав її саме Українець. У документі були закладені демократичні принципи парламентаризму, сесійна робота Ради, а держава називалась Україною.

 

Діюча сьогодні Конституція відобразила багато моментів, що були зазначені у Конституції Пилипа Орлика, та була прийнята депутатами Верховної Ради 28 червня 1996 року, після безсонної та напруженої ночі плідної роботи. Була навіть встановлена вимога спікера Олександра Мороза – «Робота над прийняттям документа буде продовжуватися до тих пір, доки він не буде прийнятий!». Треба відмітити, що наша країна прийняла Конституцію останньою із всіх країн минулого СРСР, на п’ятому році своєї незалежності. Міжнародне співтовариство ухвалило Конституцію України та навіть визнало її  однією з найдемократичніших у світі!

 

Кафедра загальної та практичної психології плідно працює у напрямку формування гуманізації, миролюбства та поваги особистості один до одного, що відповідало б всім зазначеним правам та інтересам нашої Конституції. Вона навчає «Як бути гідним громадянином своєї держави».

 

Кафедра української мови та літератури у всіх проявах своєї діяльності прославляє українську мову, літературу, культуру та символіку, що є невід’ємними характеристиками функціонування України. Вона показує особливості та унікальність нашої держави, її красу та неповторність.

 

Конституція України визнає найціннішим – життя людини, її здоров’я, честь і гідність, надала кожному українцю можливості для самоорганізації, свободу слова та віросповідання. Саме тому обов’язок кожного з нас – поважати Конституцію та дотримуватись її приписів. Тільки так ми зможемо забезпечити подальший розвиток України як демократичної та рівноправної зі світовою спільнотою держави.

 

Зі святом, Україно! Зі святом, Українці! Зі святом Всіх!

 З повагою, адміністрація та науково-педагогічний персонал
факультету української філології та соціальних наук