Круглий стіл «Війна стала їхньою долею…»

У скарбничку вражень студентів-істориків І-го курсу від цього насиченого подіями тижня додався ще один науковий захід. Круглий стіл «Війна стала їхньою долею…», організований кафедрою української і всесвітньої історії та культури спільно з Центром усної історії ІДГУ, був присвячений 75-й річниці звільнення України та м. Ізмаїла від фашистських загарбників.

 

Учасники заходу в першій його частині згадали основні історичні етапи досліджуваної події, визначили наявні проблеми у коректному трактуванні термінів, обговорили історичні міфи, пов’язані з вигнанням нацистських окупантів із України. Жваву дискусію викликали виступи Максима Височенка, Марії Ніколаєвої та Валерії Плукчі.

 

Під час наступного етапу студенти мали змогу ознайомитись із усною історією як актуальним науковим напрямом, особливостями реалізації усноісторичних проектів в Україні та світі, методикою проведення усноісторичного дослідження на прикладі проекту «Спогади дітей війни». Із цікавістю студенти слухали аудіо- та відеорозповіді старшого покоління, розглядали старі світлини.

Н. Гончарова, модератор круглого столу