В ІДГУ традиційно пройшов «Тиждень академічної доброчесності»

З 21 по 25 жовтня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті тривав «Тиждень академічної доброчесності» – комплекс заходів із популяризації принципів академічної доброчесності в освітньому середовищі. Заходи проводилися координаторами від університету в Проекті сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP) Віктором Дроздовим та Ольгою Урсол спільно з Центром академічного письма ІДГУ.

 

Проведення такого тижня вже є традицією для університету й цього року він був наймасштабнішим за всі роки, відколи почалося впровадження академічної доброчесності. За п’ять днів було проведено 11 заходів, що охопили студентів-першокурсників, представників студентського самоврядування, магістрантів, аспірантів та науково-педагогічних працівників, а також учнів шкіл.

 

«Марафон академічної доброчесності» мав на меті ознайомити студентів першого курсу всіх факультетів з принципами й правилами академічної доброчесності в ІДГУ, Кодексом академічної доброчесності та відповідальністю за такі порушення як плагіат, списування та хабарництво. Паралельно з марафоном відбувались подібні заходи для учнів трьох ізмаїльських шкіл (ЗОШ № 4, ЗОШ № 8 та ЗОШ № 14). Новацією цього року стала зустріч зі Студентською радою ІДГУ, під час якої студенти розв’язували кейси з етичних проблем дотримання академічної доброчесності. Для магістрантів та аспірантів було проведено дводенний тренінг-семінар з академічного письма, під час якого вони отримали практичні поради щодо написання академічних текстів, ознайомились з особливостями наукового стилю та правилами комунікативної поведінки під час презентації результатів наукового дослідження. Завершився «Тиждень академічної доброчесності» тренінг-семінаром для аспірантів і науково-педагогічних працівників на тему «Академічна доброчесність у науковій діяльності: як захистити себе від академічного шахрайства». Захід проводився Центром академічного письма з метою ознайомлення науковців університету з практичними рекомендаціями щодо уникнення публікацій у «хижацьких журналах».

 

Нагадаємо, що Ізмаїльський державний гуманітарний університет вже четвертий рік бере участь у Проекті сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP), який реалізується Американськими радами з міжнародної освіти за підтримки Міністерства освіти і науки України та Посольства США. За цей час в ІДГУ було прийнято Кодекс академічної доброчесності, розроблено систему запобігання та виявлення академічного плагіату та створено Центр академічного письма.

Віктор Дроздов,
начальник навчально-методичного відділу