Румуномовні поети долучаються до проекту ІДГУ «Регіональна література і живопис»

15 січня 2019 року в Інформаційному Центрі Румунії при ІДГУ відбувся святковий музично-поетичний захід, учасниками якого були культурні діячі румунської національної громади Буджацького краю – письменники, науковці та діячі культури, студенти й учні національних шкіл. День зустрічі не був випадковим – 15 січня Румунія відзначає національне свято – День культури Румунії, до якого долучилась і румунська національна громада Буджака. Національне свято припадає на ще одну визначну дату – день народження видатного румунського поета, філософа та письменника Міхая Емінеску (1850-1889), який став уособленням румунської культури. Звісно, у день святкування культури Румунії закономірним стало й те, що під час заходу пролунали відомі вірші та уривки з творчості Міхая Емінеску. І сьогодні цей поет, на думку багатьох літературознавців, є найбільш значущим поетичним голосом румунської літератури. Нагадаємо, що в знак визнання його універсальності, до 100-річчя з дня його смерті, 1989 рік був оголошений ЮНЕСКО «Міжнародним роком Емінеску».

 

На церемонію вшанування пам’яті великого поета Міхая Емінеску приїхали поети південного Буджака – Іон Бику з с. Плавні (Барта) Ренійського району, Віра Бойнегрі з с. Озерне (Бабєлє) Ізмаїльського району), студенти та зацікавлені відвідувачі. Румуномовні студенти декламували фрагменти поеми М. Емінеску «Лучаферул», поетичні і романтичні вірші митця, дискутували та ділилися естетичними враженнями.

 

До дня культури співробітники Інформаційного Центру Румунії при ІДГУ під керівництвом Вадима Бачинського підготували дві нові колективні поетичні збірки румуномовних поетів Буджака, які було укладено за результатами останнього фестивалю імені Павла Боцу. З їх змістом можна ознайомитися за посиланнями: «Poeți sud-basarabeni. Omagiu Limbii Române»  та «Izvoare din Bugeac».

 

Ще одним приємним подарунком для гостей стала пропозиція від проф. Тетяни Шевчук, керівника держбюджетного проекту ІДГУ «Регіональна література і живопис етнічних груп Українського Придунав’я як засіб формування колективної ідентичності локального соціуму» сформувати блок румуномовної поезії у паралельному перекладі українською мовою для антології поетичної творчості Буджака як методичного забезпечення  курсу «Література рідного краю» для шкіл та вузів нашого краю. Запланована антологія буде включати творчість українських, російських, болгарських, румунських національних громад регіону, зокрема літературний спадок бессарабських німців.

 

Вирішення організаційних питань для забезпечення румунського блоку цього довгоочікуваного видання бере на себе Інформаційний центр Румунії при ІДГУ, а його директор Наталія Урсу офіційно увійшла до складу виконавців зазначеного проекту (наказ ректора ІДГУ № 37 від 1 квітня 2019 р.). На волонтерських началах реалізувати поставлені завдання допомагатимуть фахівець Центру Любов Бурлак та Наталія Янцос – студентка ІДГУ та Галацького державного університету “Dunerea de Jos”. Ділова зустріч румуномовних поетів та авторів проекту відбудеться 12 квітня в стінах ІДГУ з метою обговорення усіх поточних питань.

Наталія Урсу,
директор  Інформаційного Центру Румунії при ІДГУ