«Поезiє! Ти – сила чарiвна!»: літературно-мистецьке свято

Уже доброю традицією стало відзначення у загальноміському масштабі культурно-мистецьких подій та участі в них викладачів і студентів Ізмаїльського державного гуманітарного університету. От і цього разу справжнім святом душі було літературно-мистецьке дійство з нагоди Всесвітнього дня поезії, проведене 21 березня в центральній міській бібліотеці ім. І. П. Котляревського. Його модераторами стали: поетеса Марина Копаной, працівники бібліотеки Ірина Еманова та Ганна Павленко (магістрантка факультету української філології та соціальних наук ІДГУ).

 

На літературному вечорі «Поезiє! Ти – сила чарiвна!» були присутні не тільки знані ізмаїльські поети, але й початківці у царині красного письменства, студенти й викладачі навчальних закладів, учні та вчителі загальноосвітніх шкіл м. Ізмаїл, представники місцевих ЗМІ, музиканти – усі, хто живе й дихає поезією, цінує її красу та неповторність…

 

На емоційний лад усіх присутніх налаштувало звучання класичної фортепіанної музики у майстерному виконанні Ірини Еманової. Ганна Павленко представила цікаву довідку про історію свята та його пошанування в різних куточках планети. Свої вірші присутнім подарували учениця ЗОШ № 16 Анастасія Бойченко, Леонід Андреєв, Руслана Головащенко, Марина Копаной, Оксана Картельян, Іван Попазов, Віра Бойченко, Ірина Еманова. Вірші Таміли Кібкало надзвичайно артистично прочитали її вихованці – учні 2-а класу ЗОШ № 2 Поліна Воловик та Ринат Кособуцький. Різні за віком, професією, уподобаннями, усі вони єдині в поцінуванні чарівного світу поезії. Заключним акордом затишної зустрічі став виступ професора кафедри української мови та літератури Галини Райбедюк, яка зачарувала слухачів не лише читанням лірики берегині українського Космосу – Ліни Костенко, а й наголосила на значущості такого дійства, його духовній сутності. Зворушливими були вдячні слова Галині Богданівні багатьох присутніх за красиве й проникливе, перейняте добром українське слово. Свято душі продовжилось після завершення його офіційної частини. Приватні бесіди, цікавий і жвавий діалог відбувся між майстрами літературного пера й учасниками наукового проекту Ізмаїльського державного гуманітарного університету (професорами Тетяною Шевчук і Галиною Райбедюк та доцентом Аллою Соколовою) щодо подальших спільних кроків на шляху видання й популяризації художніх здобутків бессарабських митців Слова.

 

23 березня в Ізмаїльській картинній галереї відбулося знайомство з кілійською поетесою Галиною Смільгіною-Зориною, яка презентувала свою поетичну збірку «Что таишь, бесконечность?..» (Ontario-Кілія, 2018). Підтримати автора приїхали представники двох кілійських літературних угрупувань – «Дунайська хвиля» (засновник Валерій Виходцев), яке відзначатиме цього року своє 35-річчя, та «Бессарабська ліра», що об’єднує місцевих поетів, художників та музикантів. Кілійцями була виконана зворушлива пісня «Люба» на слова та музику Галини Зоріної, присвячена їх кілійській подрузі Любові Машлевській – дівчині з обмеженими фізичними можливостями, яка, незважаючи на відсутність пальців, працює шкільним психологом, вишиває чарівні українські орнаменти та провадить виставкову діяльність. Ця зустріч, крім емоційних, духовних та естетичних вражень, окреслила реальні перспективи ознайомлення мешканців Придунав’я та його позамежжя з поетичним доробком наших краян. Саме про це говорила, дякуючи кілійським гостям за розкіш спілкування, професор Тетяна Шевчук – керівник наукового проекту «Регіональна література і живопис етнічних груп Українського Придунав’я як засіб формування колективної ідентичності локального соціуму».

Доцент Алла Соколова