Виставка до 80-річчя спасіння народом Болгарії співвітчизників-євреїв

15 грудня 2023 року в стінах нашого університету урочисто відкрито виставку «Євреї на болгарських землях», присвячену 80-річчю спасіння народом Болгарії своїх співвітчизників-євреїв під час Другої світової війни.

 

Ідея розміщення в ІДГУ пересувної виставки для ознайомлення ізмаїльської спільноти з буремними подіями вже далеких від сьогодення часів виникла в листопаді цього року, коли відбулась онлайн-зустріч науковців нашого університету з працівниками Національної бібліотеки ім. Святих Кирила та Мефодія (Софія). Завдяки зусиллям керівництва університету, Генерального консула РБолгарія в Одесі пана Светослава Іванова та представників ГО «Свята Софія» виставку, авторами якої є команда  Національної бібліотеки ім. Святих Кирила та Мефодія під керівництвом директорки, доцента Красимири Александрової, змогли побачити всі зацікавлені.

 

Відкрили виставку декан факультету української та іноземної філології доцент Іван Татаринов та голова Ізмаїльської болгарської громади «Свята Софія» пан Микола Іванов. У вступному слові Іван Татаринов торкнувся явищ антисемітизму у світі в минулому та сьогодні, а також нагадав про Холокост у сусідніх з Болгарією країнах в роки Другої світової війни, якого оминула єдина європейська країна. М.Іванов наголосив на важливості таких культурно-просвітницьких заходів, які, не спотворюючи історичні факти, сприяють кращому розумінню менталітету народів, що населяють Європу, а також покращують взаємини між людьми, зокрема і в нашому поліетнічному регіоні.   До вітальних слів долучився заступник Ізмаїльського міського голови Сергій Лузанов, який підтримав прагнення університетської спільноти бути провідником знань не тільки для академічної спільноти, а і для широкої аудиторії громадян та побажав і в подальшому залишатись джерелом об’єктивної інформації про історичні події.

 

Професор Тетяна Шевчук ознайомила присутніх з основними подіями, пов’язаними з вирішенням «єврейського питання» в Болгарії під час Другої світової війни. Вона зазначила, що, незважаючи на сильні антисемітські настрої в Болгарії, становище євреїв у країні було досить стабільним і безпечним. Напередодні Другої світової війни в Болгарії проживало близько 50 тисяч євреїв.  Через те, що країна  приєдналась до Тристороннього союзу на чолі з Німеччиною, в 1940 році уряд Богдана Філова запровадив антиєврейське законодавство, схоже на німецьке. В січні 1941 року набув чинності «Закон про захист нації», який забороняв євреям брати участь у голосуванні, висувати кандидатуру на посаду прем’єр-міністра, працювати в уряді, служити в армії, одружуватися або жити у цивільному шлюбі з етнічними болгарами, бути власниками сільськогосподарських земель тощо. Були встановлені максимальні квоти для євреїв в університетах. За іншими законами накладались обмеження  у частині володіння майном. Проти законів висловили протест не тільки єврейські лідери, а також Болгарська православна церква  і діячі культури. Однак масовий протест у болгарському суспільстві викликало рішення уряду таємно виселити представників єврейської національності за межі Софії до інших  міст. У столиці відбулися маніфестації на захист євреїв, проти таких насильницьких дій знову висловились представники церкви, інтелігенція, політичні партії та депутати Парламенту. Велику роль зіграла позиція віце-спікера Парламенту Дмитра Пешева, який в ультимативній формі звернувся до міністра  внутрішніх справ щодо неприпустимості дискримінації євреїв. Крім того, болгарський цар Борис III заявив німецькому послу Адольфу Беккерле, що євреї країни – її піддані, і будь-яке посягання на їхню свободу сприйметься як образа болгарам. Болгарія була єдиною країною під німецьким впливом, у якій єврейське населення фактично збільшилося за роки війни – з понад 45 тис. у 1934 році до більш ніж 49 тис. у 1945 році. Проф. Т. Шевчук також нагадала, що в Україні від рук фашистів загинуло понад 2 млн мирного єврейського населення.

 

Викладачка Олена Берестецька запропонувала присутнім на виставці ознайомитись з деякими архівними документами, які було оприлюднено у попередні роки і які стали доповненням до інформації, розташованої на стендах. Відвідувачі почули зміст наказів околійських начальників Бургасу, Кюстенділу, які свідчили про утиски єврейської громади у воєнні роки.

 

Вдячність за організацію виставки висловили представники єврейської громади м. Ізмаїл, зокрема її  очільник Фелікс Берман, Любов Гуревич та інші. Поряд зі словами вдячності звучали й нагадування про жертви, яких зазнала єврейська спільнота нашого регіону під час Другої світової війни, а також застереження про  неприпустимість сегрегації за жодною ознакою в наш час.

 

Згуртованість болгарського суспільства навколо збереження життя співгромадян єврейського походження була високо оцінена єврейськими державними інституціями. Ізраїльський Інститут Катастрофи і героїзму Яд ва-Шем за порятунок євреїв у роки Голокосту присвоїв 20 болгарам почесне звання «Праведник народів світу».

Олена Берестецька, викладачка болгарської мови в ІДГУ