Драматична мініатюра «Різдвяні історії» до дня Святого Миколая

6 грудня 2023 р. передріздвяний настрій в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було створено зусиллями студентів 2 та 3 курсів факультету української та іноземної філології. У День ЗСУ відбулася змістовна науково-популярна відкрита лекція декана факультету доц. Івана Татаринова про історію звитяг українського воїнства впродовж століть. В рамках привітань слухачів з Днем святого Миколая, який співпадає з Днем ЗСУ, члени факультетського театрального гуртка «Маски» представили невелику драматичну мініатюру за мотивами знаменитої «Різдвяної історії» Чарльза Діккенса. Поняття «за мотивами» означає суттєву адаптацію сюжету повісті з оглядом на наші можливості зі збереженням концептуальної основи твору та його основних меседжів: ствердження базових духовних цінностей, мотивів кохання, прощення, спокути, людяності, доброчинності, перемоги Добра над Злом.

 

Стратегічними цілями роботи театрального гуртка є популяризація літературної освіти, реалізація творчого потенціалу студентів, протидія намаганням ворога посіяти відчуття страху, зневіри, депресії в тилу. Святкові й творчі заходи необхідні сьогодні для збереження психічного і ментального здоров’я нації. А ще нам здається важливим забезпечення м’якого і безповоротного переходу на новоюліанський церковний календар, за яким живуть понад століття більшість православних автокефальних церков Європи: румунська, болгарська, грецька, кіпріотська, албанська, чеська, словацька православні єпархії. Відтак і прем’єра драматичної мініатюри в ІДГУ відбулась на день святого Миколая за новим стилем.

 

Напередодні, 5 грудня театральний гурток ІДГУ відвідав Ізмаїльський ліцей з гімназією № 1 для реалізації спільного проєкту «Dickens’ Christmas Carol», присвяченого 180-річчю її створення, про що вийшла публікація на сайті закладу. Організаторами виступили вчительки вищої категорії Світлана Кожевникова та Ольга Кривобородова, а театралізована постанова відбулася зусиллями студентів факультету української та іноземної філології ІДГУ під керівництвом проф. Тетяни Шевчук. На заході були присутні учні 10 та 11 класів, а також 6 клас, який вивчає цей твір Ч. Діккенса за шкільною програмою.

 

Наступного тижня запланована творча і профорієнтаційна зустріч з учнями ліцею № 7.

проф. Тетяна Шевчук