13 червня 2023 року в онлайн форматі відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція

«ЗДОРОВ’ЯЗБЕРІГАЛЬНЕ СПРЯМУВАННЯ ОСВІТИ У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ ГУМАНІТАРНОГО ПРОФІЛЮ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ РОЗВ’ЯЗАННЯ»

Організаторами конференції виступили фахівці кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини Ізмаїльського державного гуманітарного університету та  доктор педагогічних наук, професорка декан педагогічного факультету ІДГУ Кічук Надія Василівна,  як співголова організаційного комітету.

 

Робота пленарного засідання розпочалася з привітального слова Кічук Надії Василівни, яка визначила важливість заходу та мотивувала до плідної дискусії, адже важкі часи випробувань для нашого народу як ніколи вимагають піклування про майбутнє нашої держави – нашу молодь.

 

З вітальним   словом до учасників виступили наші давні партнери: від Національного університету «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка – завідувачка кафедри фізичної культури і спорту кандидатка педагогічних наук, доцентка Онищук Л.М.

 

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка представляли всі завідувачки кафедр факультету фізичного виховання  та спорту:

Квак Ольга Вікторівна, кандидат біологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри медико-біологічних дисциплін і фізичного виховання;

Момот Олена Олегівна, доктор педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри теоретико-методичних основ викладання спортивних дисциплін;

Корносенко Оксана Костянтинівна, доктор педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри теорії й методики фізичного виховання, адаптивної та масової фізичної культури.

Палічук Юрій Іванович, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри медицини катастроф та військової медицини представляв Буковинський державний медичний університет, який представив доповідь «Формування мотивації до застосування здоров’язберігаючих технологій студентів-лікарів».

 

Доктор педагогічних наук, професорка кафедри архітектурного проєктування Національного університету «Львівська політехніка» Кайдановська Олена Олександрівна поділилася власним досвідом відносно формування здоров’язбережувального орієнтиру у студентів – майбутніх архітекторів під час вивчення дисциплін вільного вибору. Надзвичайно цікавий формат та структура курсу «Філософія професійної діяльності» з залученням фахівців різних напрямів, дозволяють зробити курс надзвичайно актуальним, сучасним та корисним. Неабияке значення в цьому курсі відводиться здоров’язбереженню та формуванню здорового способу життя.

 

У продовження дискусії кандидат педагогічних наук, доцентка кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету Мондич Оксана Валентинівна представила власні напрацювання щодо формування культури здоров’я студентів ІДГУ при вивченні навчальних курсів з основ здоров’я людини, сучасних оздоровчих технологій та безпеки життєдіяльності.

 

Сучасний розвиток суспільства визначає людину як головну цінність, та надає можливості для успішного розвитку дитини. Але для нас, фахівців- педагогів болючим є питання розвитку та соціалізації дітей з особливими освітніми потребами, які також є частиною нашої спільноти.

 

Здоров’язбережувальний напрям розвитку інклюзивного освітнього середовища на прикладі реалізації проєкту «Реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами: організація реабілітаційного центру при педагогічному факультеті Ізмаїльського державного гуманітарного університету (Одеська область, Україна)» представила  Стойкова Валентина Пилипівна, директор Центру кар’єрного зростання Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

 

Екологічні загрози сучасності – виклики, що ставить перед нашою країною воєнний стан – загрози не лише здоров’ю, а й життю. Федорова Ольга Василівна, кандидат фізико-математичних наук, доцентка завідувачка кафедри технологічної освіти та природничих наук Ізмаїльського державного гуманітарного університету зорієнтувала відносно загроз, що можуть постати внаслідок екологічної катастрофи, та розповіла про роботу спеціальних служб, які ліквідують наслідки таких загроз.

 

Баштовенко Оксана Анатоліївна, кандидат біологічних наук, доцентка завідувачка кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини Ізмаїльського державного гуманітарного університету розповіла про важливість формування кінезіологічної компетентності студентів, що створює можливість та необхідність майбутньої успішної професійної діяльності.

 

Підняті важливі проблеми ще раз окреслили вірний напрям, яким йдуть наші фахівці гуманітарного профілю. Представлені нові орієнтири та власний досвід колег допоможе розширити дієві механізми здоров’язбереження здобувачів освіти.

 

Активними учасниками конференції виступили студенти Ізмаїльського державного гуманітарного університету та університетів-партнерів, які взяли участь у секційних засіданнях.

 

Роботу конференції завершено, але плідне спілкування надихає на подальшу співпрацю, що принесе перемогу на освітньому фронті! У складні часи не забуваємо, що наші сьогоднішні зусилля не будуть марними у майбутньому!

Завідувачка кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини
Баштовенко О.А.