Ми завжди поруч з нашою молоддю!

Українська молодь завжди намагалася реалізувати свій потенціал через входження в різноманітні неформальні спільноти, угрупування, субкультури. Участь у них вважається абсолютно нормальним явищем, оскільки це – своєрідна самоідентифікація, самоствердження, самовираження. Однак, на думку психологів, соціальних педагогів, ідеологія і вплив субкультур несуть певну небезпеку. Вони можуть завдати непоправної шкоди психіці незміцнілого підлітка, якщо поруч не буде дорослого, який вчасно допоможе, зупинить і направить дитину.

 

Викладацький склад кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини ІДГУ підготували виховну годину в режимі онлайн на тему «Небезпечні молодіжні субкультури: протидія і профілактика девіантної поведінки» і запропонували увазі студентів ІДГУ (спеціальностей 014.11 Середня освіта (Фізична культура), 017 Фізична культура і спорт, 081 Право, 231 Соціальна робота) та учнів 11 класів Ізмаїльської гімназії №10 ознайомитися із  сучасними субкультурами, їх характеристиками, функціями, причинами виникнення та долучення підлітків і молоді до них.

 

Особливу увагу було звернено на підліткові та молодіжні неформальні угрупування, які відрізняються радикально-деструкнивним характером. Зокрема, йшлося про небезпечний новий неформальний рух ПВК «Редан», який з’явився у 2022 році та вже поширився на території України та в м. Ізмаїл зокрема.

 

Завідувачка кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я доц. Баштовенко О.А. зазначила, що між субкультурою і девіантною поведінкою є зв’язок, який провокує культура неформального угрупування через специфічні ідеали, моду, мову, мистецтво, а задача дорослих та спеціальних фахівців контролювати цей процес становлення особистості підлітка і тримати руку «на пульсі» для своєчасного втручання.

 

Станєва Світлана Василівна – викладачка кафедри  фізичного виховання, спорту та здоров’я і вчитель фізичного виховання Ізмаїльської гімназії №10 – звернула увагу учнів на те, що спільні зусилля як батьків, так і педагогів спрямовані на формування системи цінностей і норм поведінки, надання допомоги дітям, на захист дітей від небезпеки.

 

Крім того, викладачка кафедри права і соціальної роботи Решетникова М.С.  зауважила, що будь-яке порушення громадського порядку, деструктивна поведінка стосовно суспільства несуть за собою й адміністративну відповідальність.

 

На завершення було надано поради, як поводитися та говорити з підлітками про молодіжні субкультури.

Ганчева К.М. (викладачка кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я) закликала учнівську молодь частіше спілкуватися з батьками на хвилюючі їх теми та довіряти, адже життя дитини є найвищою цінністю батьків.

Викладач кафедри  фізичного виховання, спорту та здоров’я Рубан А.К.