VІІІ ДУНАЙСЬКІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ «Економіка, наука і освіта в умовах транскордонного співробітництва»

8 грудня 2022 року на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету відбулися VІІІ Дунайські наукові читання «Економіка, наука і освіта в умовах транскордонного співробітництва», присвячені 11-й річниці прийняття Дунайської стратегії (Strategy for the Danube Region). Враховуючи складну ситуацію в Україні, науковий захід проводився у дистанційному режимі на платформі Google Meet.

 

У конференції взяли участь понад 120 науковців – професори, доценти, аспіранти та магістранти закладів вищої освіти України, ближнього та далекого зарубіжжя. З вітальним словом до учасників звернувся ректор ІДГУ Ярослав Кічук, який ініціював створення освітньо-наукового транскордонного кластера та наголосив на актуальності проблематики економіки, науки і освіти в умовах геоекономічних змін, популяризації української культури та спадщини України-Русі, унікальної ролі Ізмаїльського державного гуманітарного університету в умовах транскордонного співробітництва у Дунайському регіоні. Фактично Ізмаїльський державний гуманітарний університет стає прогресивною платформою для генерації наукових ідей, вільного обміну результатами досліджень, трансферу технологій щодо інтеграції Української Бессарабії в Європейський науково-інноваційний простір, вирішення сучасних проблем розвитку Дунайського макрорегіону.

 

Оргкомітету та учасникам конференції були надіслані вітання та пропозиції щодо міжнародної співпраці у сфері науки і освіти від керівництва Галацького університету «Нижній Дунай» (Румунія), Кагульського державного університету імені Б.П. Хашдеу (Молдова).

 

Робота конференції відбулася за наступними основними напрямками досліджень:

  • Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону: інструменти реалізації (модератор – доцент В’ячеслав Тодоров).
  • Актуальні соціально-правові, психологічні й інформаційно-комунікаційні аспекти розвитку транскордонного співробітництва (модератор – доцент Анастасія Метіль).
  • Модернізація системи управління закладами освіти та забезпечення якості освітніх послуг: досвід та інновації (модератор – доцент Вікторія Мізюк).
  • Міжкультурне спілкування: перекладознавчі, лінгвістичні та літературознавчі студії (модератор – доц. Олексій Кискін).
  • Інтерактивні форми науково-педагогічної транскордонної взаємодії в Дунайському регіоні (модератор – професор Тетяна Лесіна).
  • Стратегічні аспекти в управлінні розвитком підприємницької діяльності в умовах транскордонного співробітництва (модератор – доцент Тетяна Метіль).
  • Війна та історична пам’ять: досвід пограниччя (модератор – доцент Іван Татаринов).

 

Особливу зацікавленість в учасників конференції виявили презентації почесного професора ІДГУ Ігоря Студеннікова щодо досвіду проєктної діяльності Центру регіональних досліджень, плану заходів у рамках головування України в Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону; почесного професора ІДГУ Івана Русєва щодо досвіду проєктної діяльності Національного природного парку «Тузлівські лимани» та збереження природного біорізноманіття у Дунайському регіоні; почесного професора ІДГУ Олега Рубеля щодо досвіду проєктної діяльності Регіонального інноваційного кластера, Південного наукового центру НАН України, перспектив розвитку локальних центрів трансферу технологій у Дунайському регіоні у період післявоєнного відновлення.

 

Проведення цієї конференції активізувало єднання актуальної академічної проблематики, яка досліджується науковцями різних університетів України та зарубіжжя. Зокрема, неабиякий інтерес викликали доповіді вчених з Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, Дунайського інституту Національного університету «Одеська морська академія», Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України, Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Одеська політехніка», Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, Придунайської філії ПрАТ “ВНЗ “МАУП”, Університету Григорія Сковороди в Переяславі та ін.

 

Закриття конференції відбулося підбиттям підсумків роботи секційних засідань та прийняттям відповідних рекомендацій. За матеріалами цієї науково-практичної конференції буде видано збірник наукових доповідей.

 

Започаткована наукова дискусія продовжиться у Кишиневі 15 та 16 грудня на «Міжнародному форумі транскордонного стійкого співробітництва в академічному контексті: Румунія – Молдова – Україна».

Науково-педагогічний відділ ІДГУ