В стінах університету пройшов міжнародний форум болгарської громади Української Бессарабії

6 вересня, в День об’єднання Болгарії (болг. Ден на Съединението), в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбувся Міжнародний форум «Соціогуманітарний розвиток болгарської громади України: стратегічні пріоритети, конструктивні практики».

 

Під час роботи форуму учасники розглянули ряд питань:

  • українсько-болгарські відносини у нових геополітичних реаліях: стан, перспективи розвитку;
  • болгарська діаспора Української Бессарабії – євроінтеграційний місток між Україною та Болгарією;
  • активізація соціально-економічної співпраці між Україною та Болгарією задля збереження сталого розвитку держав в умовах трансформації світоустрою;
  • освітньо-культурна взаємодія мешканців регіону як пріоритетний чинник збереження та розвитку етнічної самосвідомості болгар Української Бессарабії;
  • транскордонні програми та проєкти, спрямовані на сталий розвиток Української Бессарабії.

 

У роботі форуму взяли участь виконавча директорка Виконавчої агенції болгар за кордоном Райна Манджукова, почесний консул Болгарії в Тимишоаре Георгі Наков, науковці Ізмаїльського державного гуманітарного університету та Київського національного університету імені Тараса Шевченка, уповноважені представники громадськості та територіальних громад Української Бессарабії (Суворівська та Тарутинська селищні, Криничненська сільська, Арцизька міська територіальні громади тощо).

 

Відкриваючи урочисте засідання, ректор ІДГУ Ярослав Кічук зосередив увагу на ключовій ролі однієї з наймасовіших етнічних спільнот у регіоні – болгарської спільноти щодо системного зміцнення активної проукраїнської позиції серед місцевих мешканців та ефективного розвитку територіальних громад Української Бессарабії. У цьому контексті одне з пріоритетних місць займає унікальний потенціал єдиного державного закладу вищої освіти в регіоні – Ізмаїльського державного гуманітарного університету, який системно впливає на формування та реалізацію місцевої політики у сфері освіти, науки, сталого розвитку полікультурних громад Української Бессарабії.

 

З теплими словами до учасників форуму  звернулась Райна Манджукова, яка зосередила увагу на підтримці Республікою Болгарія нашої Української держави в умовах російської військової агресії, на важливій ролі болгарської діаспори у Південно-Західному Причорномор’ї для збереження і розвитку етнічної ідентичності болгарської громади та необхідності її цільової підтримки з боку історичної батьківщини.

 

В сучасних умовах значно збільшується вплив на збереження етнічної ідентичності як традиційних несприятливих чинників (мінімізація ролі ендогамії, міграція в міста та подальша асиміляція населення, демографічні процеси, екологічна ситуація, яка пов’язана зі змінами клімату), так і нових, нетрадиційних (російська агресія та її наслідки тощо). Зокрема, російська агресія суттєво вплинула на територіальну організацію та особливості життєдіяльності болгарської громади України. Ареали компактного розселення болгар зазнали серйозних втрат: Приазов’я тимчасово захоплене російськими окупантами, значна частина територіальних громад з компактним проживанням болгар Миколаївщини, Харківщини, Херсонщини знаходяться у кризових умовах. Територіальні громади з компактним проживанням болгар на півдні Одещини (близько 250 тис. осіб)  знаходяться у відносно стабільній ситуації. Тому актуальними питаннями у контексті збереження етнічної ідентичності та монолітності болгарської громади України є оперативна релокація закладів освіти, культури, господарських суб’єктів у найбільший ареал болгарського розселення в Україні – південь Одещини. Ці аспекти розвитку болгарської громади України були висвітлені у доповіді директора центру регіонального розвитку В’ячеслава Тодорова.

 

Важливим аспектом збереження етнічної самоідентифікації болгар країни є розвиток територіальних громад. Секретар Суворівської селищної ради Ізмаїльського району, депутат та громадський лідер Петро Добрєв ґрунтовно зупинився на сучасних особливостях соціально-економічного розвитку поселень з компактним проживанням болгар регіону. Впроваджена адміністративно-територіальна реформа серйозно вплинула на розвиток всіх етнічних спільнот, в тому числі й болгарської спільноти. Замість окремих населених пунктів (сільських рад) з компактним розселенням етнічних груп фактично суб’єктами публічного управління стали територіальні громади, в тому числі й потенційно неспроможні громади. Тому надзвичайна важлива роль має відводитися ініціативам громадських організацій, насамперед національно-культурних і молодіжних недержавних організацій, які зможуть залучити активний громадський потенціал задля сталого розвитку своїх населених пунктів.

 

Директорка Південноукраїнського центру болгаристики (при ІДГУ) Олена Берестецька представила історію становлення та сучасні перспективи розвитку в університеті спеціальності «Середня освіта. Болгарська мова і література». Також вона представила здобутки багаторічної роботи педагогів недільної школи «Българска светлиця», яка функціонує на базі ІДГУ.

 

Декан факультету іноземних мов Тетяна Шевчук наголосила на необхідності системної підтримки міжнародних проєктів з соціогуманітарної сфери, спрямованих на освітньо-культурну взаємодію мешканців регіону щодо розвитку етнічної самосвідомості болгар Української Бессарабії. Під керівництвом професора Тетяни Шевчук були видані наукові праці болгарських викладачів, альбоми болгарських художників, збірки болгарських поетів Української Бессарабії.

 

Доцент Іван Пастир, перший керівник Ізмаїльської болгарської громади імені Святої Софії представив досвід діяльності болгарської діаспори на півдні Одещини, роль болгарських національно-культурних товариств та бізнес-структур в активізації соціально-економічної співпраці між Україною та Болгарією.

 

Тетяна Доценко представила багаторічний досвід діяльності Центру болгарської мови, літератури, історії та культури (Навчально-науковий інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка). Діяльність центру з 2013 року спрямована на поглиблення українсько-болгарських зв’язків у сфері освіти, науки, літератури, культури, створення умов для кращого вивчення болгарської мови та літератури,  координації роботи осередків вивчення болгарської мови та національно-культурних товариств в Україні.

 

За результатами роботи форуму були прийняті рекомендації щодо подальшої стратегії розвитку, покращення життєдіяльності болгарської громади України. Ці рекомендації будуть обговорені на пленарному засіданні та профільних секціях міжнародної науково-практичної конференції «Українсько-болгарські відносини: виклики сьогодення та перспективи». Проведення конференції планується 22 та 24 вересня на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету з 10:00 до 14:00 за адресою: м. Ізмаїл, вул. Рєпіна, 12.

 

Для обговорення на конференції пропонуються такі ключові питання:

  • сучасні українсько-болгарські соціогуманітарні відносини задля збереження людського потенціалу Української Бессарабії;
  • територіальні громади Української Бессарабії з компактним розселенням болгар: реалії сьогодення та перспективи співробітництва з громадами Болгарії;
  • перспективи релокації українсько-болгарських підприємств в Українську Бессарабію;
  • моделі багаторівневого українсько-болгарського співробітництва для формування засад сталого розвитку Української Бессарабії;
  • забезпечення умов для сталого економічного зростання болгарської громади під час воєнного стану в Україні.

 

До 19  вересня 2022 р. оргкомітет очікує орієнтовну проблематику доповідей, за матеріалами яких буде сформована програма конференції. Свої пропозиції та підтвердження участі у конференції можна подати на електронну адресу: izmayil@ukr.net

 

У рамках конференції планується проведення круглого столу з керівниками та представниками місцевого бізнесу, громадськості територіальних громад з компактним розселенням болгар Української Бессарабії.

В’ячеслав Тодоров,
директор Центру регіонального розвитку Українського Придунав’я