Марафон академічної доброчесності для першокурсників ІДГУ

20-24 грудня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено «Марафон академічної доброчесності» з метою популяризації принципів академічної доброчесності серед студентів перших курсів. Заходи проводили начальник навчально-методичного відділу Алла Погорєлова,  доцент кафедри історії та методики її навчання Віктор Дроздов та працівники бібліотеки ІДГУ.

 

В університеті традиційним вже стало проведення подібних заходів у рамках «Тижня академічної доброчесності». За програмою марафону відбувалися зустрічі з першокурсниками факультетів: педагогічного, іноземних мов, управління, адміністрування та інформаційної діяльності.

 

У ході заходів Алла Погорєлова ознайомила студентів з Кодексом академічної доброчесності ІДГУ, який установлює загальні етичні принципи та правила поведінки, якими мають керуватися учасники освітнього процесу, викладачі, адміністрація та співробітники університету під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності.

 

Під час онлайн-конференції на тему «Академічна доброчесність: принципи та правила доброчесної поведінки у вищій освіті» Віктор Дроздов ознайомив студентів із політикою академічної доброчесності  ІДГУ, досвідом участі в проєктах SAUIP (Проєкт сприяння академічній доброчесності в Україні, 2018-2020 рр.) та  Academic IQ (Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти з 2021 року), які реалізують Американські ради з міжнародної освіти. Першокурсникам роз’яснили принципи і правила академічної доброчесності, норми законодавства з академічної доброчесності та відповідальність за її порушення. Важлива увага була присвячена запобіганню академічному плагіату як одному з найбільш поширених проявів академічної недоброчесності. Також зі студентами були проведені декілька онлайн-опитувань: «З чим асоціюється доброчесність?», «Рейтинг порушень доброчесності», «Які заходи більш дієві для запобігання плагіату?».

 

Наступним заходом у рамках «Тижня академічної доброчесності» був онлайн-семінар «Сутність і фундаментальні цінності академічної доброчесності», який проводила співробітниця бібліотеки Ольга Усачова. Першокурсників ознайомили з  Українською бібліотечною асоціацією (УБА), котра була започаткована у 2016 р. проєктом «Культура академічної доброчесності: роль бібліотек» за підтримки Посольства США в Україні. Проєкт спрямований на включення бібліотек різних типів у процес формування в суспільстві культури академічної доброчесності, запобігання проявам шахрайства, плагіату, корупції у сфері освіти та науки, зокрема, в школах і університетах. Важлива увага була присвячена ролі бібліотеки ІДГУ в сприянні академічної доброчесності, а саме: консультаціям з оформлення цитування та посилання в наукових роботах, з оформлення списків використаної літератури (бібліографії), індексуванню наукової роботи за класифікатором УДК, а також доступу до електронного каталогу бібліотеки ІДГУ та розділу бібліотечного сайту «Періодика» (перелік усіх періодичних видань бібліотеки за останні роки з посиланнями).

 

Усвідомлюючи важливість дотримання принципів і правил академічної доброчесності з метою формування й розвитку сприятливого освітнього середовища, демократичних відносин між представниками університетської спільноти та високої академічної культури здобувачі вищої освіти першого курсу підписали зобов’язання про дотримання Кодексу академічної доброчесності ІДГУ.

Алла Погорєлова,
начальник навчально-методичного відділу