Круглий стіл «Дискримінація: стосується кожного»

На завершення Всеукраїнського тижня права в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбувся круглий стіл на тему «Дискримінація: стосується кожного». Здобувачі вищої освіти та викладачі кафедри права і соціальної роботи під час круглого столу обговорили проблемні питання, які стосуються всіх верств населення. Розглянуто питання дискримінації інвалідів, дітей, гендерної, вікової, мовної, расової, політичної, вікової дискримінації тощо.

 

Дискримінація може виявлятися в різних сферах діяльності суспільства:  в сімейному та політичному житті, на робочому місці тощо. Для кожного виду дискримінації можуть бути індивідуальні причини.

 

Принципи рівності і недискримінації закріплені у Загальній декларації прав людини: «Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах» (стаття 1). Ця концепція рівності в гідності та правах вбудована в сучасну демократію, так, держави зобов’язані захищати різні меншини та вразливі групи від нерівного поводження. Стаття 2 закріплює свободу від дискримінації: «Кожна людина має всі права і всі свободи, викладені в цій Декларації, без будь-яких винятків».

 

Держави-члени Ради Європи також затверджують неприпустимість дискримінації у статті 14 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка забороняє дискримінацію тільки в тому, що стосується користування правами, викладеними у Конвенції. Протокол № 12 до ЄКПЛ був складений, щоб забезпечити більш сильне, окреме право на рівність і загальну заборону дискримінації: «Користування будь-яким правом, визнаним законом, має бути забезпечено без дискримінації за будь-якою ознакою…». Таким чином, цей протокол розширює сферу ЄКПЛ, оскільки він охоплює дискримінацію будь-якого законного права, навіть якщо це право не прописане в Конвенції.

 

Студенти підготували виступи та обговорили актуальні питання дискримінації, а саме: гендерну, мовну, расову та дискримінацію інвалідів. Після чого була проведена активна та цікава бесіда серед учасників круглого столу. У свою чергу викладачі кафедри права і соціальної роботи надали перелік обставин за яких можна уникнути та попередити будь-які прояви дискримінації.

Марія Ніколаєва, студентка 3 курсу спеціальності 081 Право