«Українсько-болгарські відносини: історія, сучасність та перспективи розвитку»

13 грудня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті була проведена  науково-практична конференція  до 30-річчя встановлення україно- болгарських відносин «УКРАЇНСЬКО-БОЛГАРСЬКІ ВІДНОСИНИ: ІСТОРІЯ, СУЧАСНІСТЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ». Організатором конференції стала кафедра загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури за участі представників кафедри історії та методики її навчання.

 

Після урочистого відкриття слово було надано пану Светославу Іванову, Генеральному консулу Республіки Болгарії в Україні, який взяв участь у роботі конференції в режим онлайн. Він окреслив шляхи розвитку співпраці наших країн, звернувши особливу увагу на спільну діяльність закладів вищої освіти обох країн.

 

З вітальним словом до учасників конференції звернулась декан педагогічного факультету проф. Кічук Н. В., яка також торкнулась теми етнічної самоідентифікації болгар Української Бессарабії у параметрах викликів сьогодення.

 

Учасників конференції привітала завідувачка кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури, проф. Шевчук Т.С., яка нагадала присутнім про перші кроки та подальший розвиток болгаристики в університеті. До вітань долучився Микола Іванов, голова Ізмаїльської болгарської общини імені Святої Софії.

 

Серед питань, які обговорювались на конференції, зокрема, були: історико-географічні передумови формування ефективних україно-болгарських відносин; українські болгари як інтегратори двосторонніх зв’язків; соціокультурні аспекти збереження етнічної ідентичності діаспор; болгарські територіальні громади України: реальний стан та перспективи розвитку; україно-болгарські освітні проєкти: сучасність та перспективи інтеграції української освіти до загальноєвропейської.

 

До уваги академічної спільноти були винесені змістовні доклади Татаринова Івана Євгеновича, доцента кафедри історії та методики її навчання «Українсько-болгарські відносини на початку ХХІ ст.»; доц. Іванової Дори Георгіївни, завідувачки кафедри дошкільної та початкової освіти  «Освітні проєкти як перспективна форма культурно-гуманітарного співробітництва між Україною та Болгарією»; Тодорова Вячеслава Івановича,  директора Центру регіонального розвитку при ІДГУ «Українсько-болгарські відносини на регіональному рівні»; Кравченко Світлани Павлівни, директорки недільної болгарської школи «Болгарська світлиця»  «Інтеграція української освіти до загальноєвропейської через українсько-болгарські освітні проекти».

 

Берестецька Олена Петрівна, викладач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури ІДГУ, інформувала про створення  Південноукраїнського центру болгаристики при ІДГУ.

 

Виступи доцента кафедри музичного та образотворчого мистецтв Пастиря Івана Васильовича та  представника товариства «Родолюбец» Ашота Казаряна були сповнені надії, що українсько-болгарські відносини і надалі залишатимуться дружніми, а вивчення та збереження болгарської культурної та історичної спадщини  сприятиме розвитку міжнародних відносин і контактів.

 

Олена Берестецька, викладач кафедри
загального мовознавства, слов’янських мов та
світової літератури ІДГУ
, директорка
Південноукраїнського центру болгаристики при ІДГУ