Підсумки Тижня дошкілля в ІДГУ

Вже десять років поспіль у вересні святкують Всеукраїнський день працівників дошкільної освіти, який почали відзначати у 2011 році після резолюції І-го Всеукраїнського з’їзду працівників дошкільної освіти.

 

Цього року вперше святкування відбувалося цілий тиждень, який розпочався з 20 вересня за сприяння підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, представництва ЮНІСЕФ в Україні, ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», а також за підтримки M’Andryk Food, української дизайнерки Наталі Дегтярьової, компанії «Льодіна-Бублик освітній консалтинг», тренінгового центру підвищення кваліфікації «Академія талановитих керівників». Заклади вищої освіти, які забезпечують професійну підготовку фахівців дошкільної галузі, активно долучилися до святкування.

 

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті також тривав Тиждень дошкілля, фрагменти якого зберегли яскраві та емоційно насичені фотохроніки свята. На початку тижня відбулася дружня зустріч на платформі GoogleMeet в рамках студентсько-викладацького челенджу «Чарівний світ Дитинства», який об’єднав представників студентства та познайомив викладачів кафедри дошкільної освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з завідувачкою кафедри д.пед.н., проф. І. Ніколаєску з академічною спільнотою ІДГУ під керівництвом декана педагогічного факультету д.пед.н., проф. Н. Кічук. Продовження дружнього спілкування на перспективу планується в межах укладання угод про співпрацю між кафедрами та на рівні університетів. Наступного дня у вестибюлі головного корпусу пройшов благодійний святковий ярмарок, де було весело та смачно. Після його завершення студенти 2 курсу разом зі своїм куратором Л. Лунгу передали зібрані кошти КНП «Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини».

 

Значний резонанс викликала у працівників закладів дошкільної освіти Ізмаїльщини, викладачів, студентів та магістрантів ІДГУ гостьова лекція на платформі GoogleMeet запрошеної на свято начальниці відділу дошкільної та початкової освіти Державної установи «Український інститут розвитку освіти» к.пед.н., доц. О. Косенчук, яка акцентувала увагу на важливих орієнтирах розвитку українського дошкілля та розповіла про перспективи впровадження шкали оцінювання якості освітнього процесу в закладі дошкільної освіти за методикою ECERS – 3. Яскравим продовженням зустрічі стала лекція-презентація «Сучасні технології патріотичного виховання дітей: до 30-річчя незалежності України» доцента кафедри дошкільної та початкової освіти ІДГУ А. С. Шевчук, яка розповіла про авторську інноваційну технологію формування ціннісно-дієвого ставлення дітей до української вишиванки. На завершення Тижня дошкілля в актовій залі університету відбувся міні-концерт і нагородження найактивніших студентів дошкільного відділення, а після флешмобу всі пригощалися солодощами від профкома та адміністрації.

 

Цей тиждень допоміг здобувачам вищої освіти за спеціальністю 012 Дошкільна освіта краще зрозуміти сенс фахової підготовки, усвідомити свою відповідальність та місію у суспільстві.

Д. Іванова, завідувачка кафедри дошкільної та початкової освіти