Методичний семінар «Емоційний та соціальний інтелект як основні складові Soft skills»

20 травня 2021 року для студентів спеціальності 053 «Психологія»  на факультеті української філології та соціальних наук Ізмаїльського державного гуманітарного університету відбувся методичний семінар «Емоційний та соціальний інтелект як основні складові Soft skills», організаторами якого виступили викладачі кафедри загальної та практичної психології ІДГУ Прокоф’єва Л.О. та Мазоха І.С.

 

Відзначимо, що основною метою даного семінару було залучення майбутніх психологів до обговорення проблеми формування універсальних навичок, які реалізуються у всіх сферах діяльності і стають сьогодні надзвичайно популярними. На початку заходу модератори розкрили зміст основних груп навичок, необхідних для результативної комунікації в роботі практичного психолога. З доповідями та презентаціями виступили студенти-психологи різних курсів: Генчу С., Мітакі К., Погребна М., Маймістов В., Топали О., Лепська Х., Поляничкіна І., Македонська Л. Ними було розглянуто поняття «соціальний» та «емоційний» інтелект, їх складові, важливість таких груп навичок, як: комунікативні, управлінські, самоменеджменту, ефективного мислення в роботі психолога.

 

Цікаві доповіді та презентації учасників перепліталися з використанням інтерактивних вправ та ігор за допомогою онлайн-ресурсів Kahoot і Google Jamboard. Так, для перевірки знань щодо компонентів та функцій емоційного та соціального інтелекту було використано Kahoot – сервіс для створення інтерактивних навчальних вправ, що сприяють спілкуванню та співпраці у колективі, підвищують рівень обізнаності в інформаційно-комунікаційних технологіях, стимулюють критичне мислення. Також студенти із задоволенням працювали в програмі Google Jamboard  з інтерактивною віртуальною дошкою, яка дозволяє взаємодіяти у режимі реального часу. Учасникам методичного семінару було запропоновано записати на стікерах певні складові досліджуваних понять та класифікувати їх відповідно до кольору.

 

Підсумовуючи результати роботи, учасники зазначили, що методичний семінар дозволив актуалізувати знання щодо особливостей проявів таких важливих навичок практичного психолога, як емоційний та соціальний інтелект.

 

У сучасних умовах важливо, щоб психолог був компетентним: міг управляти власними емоціями, розпізнавати емоції інших і на цій основі вибудовувати взаємодію, створювати основу позитивної емоційної атмосфери.

Мазоха І.С., доцент кафедри
загальної  та практичної психології