Подорож у минуле Придунав’я

01.04.2024 року навчальна (ознайомча) практика здобувачів першого курсу (101і), які навчаються за спеціалізацією 035.041 германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська,  розпочалася з  екскурсії до Ізмаїльського історико-краєзнавчого музею Придунав’я. Здобувачі вищої освіти мали змогу побачити музей, розташований в самому серці Ізмаїла, у старовинному будинку на два поверхи, що колись належав Ф. П. Тульчіанову, видатному купцеві та голові міста. Заснований музей у 1990 році, його експозиції розміщені на площі приблизно 80 квадратних метрів.

 

Експозиція музею розкривається у різних залах, кожен з яких присвячений ключовій темі історії та культури Придунав’я. У першому залі відтворено археологічні знахідки, які демонструють тисячолітню історію заселення цієї землі. Другий зал пропонує подорож  у минуле Ізмаїла від його створення до наших днів, звертаючи увагу на основні етапи та віхи розвитку міста. Третій привертає увагу етнографічними матеріалами, які розкривають культурну спадщину та традиції народів, які жили на території Придунав’я. Цей зал понад усе вразив майбутніх перекладачів, які з задоволенням  передивлялися експонати, пов’язані з нашим минулим. У четвертому залі відображені документи, фотографії та художні витвори, які ілюструють революційні події, що вплинули на розвиток Придунав’я у ХХ столітті.

 

Також  у музеї можна побачити  й новий зал, який присвячено вторгненню ворога на нашу землю. Тут ми можемо побачити портрети хоробрих воїнів, які мужньо боронили Україну, та уламки ворожих снарядів.

 

Музей Придунав’я стоїть на передових рубежах культурно-просвітницької спадщини міста Ізмаїла та Одеської області. Цей музей відзначається не лише важливістю, але й відповідальністю за збереження та розкриття історично-культурного  надбання  регіону. Його активна діяльність в області експозиційно-виставкових заходів та науково-дослідної роботи забезпечує популяризацію та збагачення знань про багатство минулого Придунав’я.

 

Щиро вдячні співробітникам Ізмаїльського історико-краєзнавчого музею Придунав’я за цікаву та пізнавальну екскурсію.

Олена Подгорна, здобувачка 101і групи
факультету української та іноземної філології;
Світлана Слободяк, викладачка кафедри англійської філології
та світової літератури