Гостьова лекція від Сіаран Фермана доктора філософії університету Південної Кароліни

5.03.2024 року понад 100 здобувачів та викладачів українських університетів взяли участь у гостьовій лекції.  Активними учасниками заходу також стали викладачі і студенти кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини спеціальності 014. Середня освіта та 017 Фізична культура і спорт Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

 

Провідний науковець розкрив питання лікувальної дії фізичних вправ для людей, що зіткнулися з онкологічною хворобою.

На лекції були розглянуті питання, що стосувалися:

  • побічних ефектів лікування раку під час хіміотерапії, хірургічного втручання, гормональної терапії, таких як втома, задишка, імунна супресія, втрата м’язів, крихкість кісток, когнітивні порушення, накопичення жиру в організмі;
  • діаграми «Фенотип прискорення старіння», «Прискорення старіння м’язів при раку», що дозволило зрозуміти наслідки ризику серцево-судинних захворювань та обґрунтувати сучасні докази для лікувальної терапії при м’язовій дисфункції тощо.

 

Систематичний огляд і метааналіз, представлений лектором, довів, що контрольована фізична підготовка підвищує м’язову силу, але не м’язову масу у пацієнтів з онкохворобою, які проходять терапію депривації андрогенів. Лікування спричиняє несприятливі зміни складу тіла та метаболічного стану.

 

Лектор зауважив, що фізичні вправи можуть бути сприятливими для компенсації побічних ефектів лікування та вправи з опором – найпотужніший засіб протидії погіршення лікування.

 

Слухачі ознайомились з рекомендованими вправами при різних видах онкозахворювань і визначили, що найефективнішим є кардіотренування – від 3 до 5 днів на тиждень по 30-60 хв та силові вправи – 2-3 дні на тиждень.

 

Лектор на запитання слухачів щодо  бажаного ефекту навів приклади позитивного завершення курсу терапії (фізичні вправи), який пройшли 50 пацієнтів.  Серед найскладніших форм онкології визначають рак грудної клітки – найпоширеніший в експерименті та найскладніший для терапії, але його наслідки також можливо виправити фізичними вправами та покращити якість життя.

 

Такий формат спілкування є надзвичайно корисним, надає можливість долучитися до досліджень світового рівня, отримати найсучаснішу інформацію, покращити свої знання відносно важливості фізичного навантаження та його позитивного ефекту як засобу лікування.

 

Студенти першого курсу, що вивчають предмет «Гігієна фізичного виховання», запропонували до лекційного курсу додати теми, що розкривають вплив фізичних вправ при різних захворюваннях та патологіях.

Лекторій триває. Чекаємо наступних зустрічей!

Завідувач кафедри фізичного виховання,
спорту та здоров’я людини
Баштовенко О. А.