Хроніка днів Болгарії в ІДГУ

Березень – багатий на свята місяць календаря, особливо для Республіки Болгарія, яка 3 березня відмічає чи не найголовніше своє свято – День Визволення від багатовікового поневолення.

 

Університетська спільнота разом з представниками болгарської діаспори Одеської області, об’єднаної в громаду «Свята Софія», учнями і викладачами болгарської недільної школи «Болгарська світлиця»  при університеті взяла участь у низці урочистих заходів, присвячених подіям визвольної боротьби болгарського народу.

 

Святкування почалося з давньої балканської традиції зустрічі весни, яке припадає на 1 березня. Студенти університету, об’єднані  бажанням до змін та перетворень, піснями та мартеницями зустрічали кожного, хто заходив до університету, пропонуючи  долучитись до болгарського народного танцю «хоро» у фоє, де лунала запальна болгарська музика. Народні болгарські мотиви переплітались з українськими та румунськими піснями, тому що для місцевої молдавської діаспори день  1 березня є не менш важливим – це Мерцішор.

 

2 березня позначився приїздом до університету давніх друзів – представників бізнесових та культурних кіл Добруджанщини. Після традиційного до Дня Визволення Болгарії молебну шановні гості та представники Ізмаїльської міської громади «Свята Софія» поклали квіти до пам’ятника поету-революціонеру Христо  Ботеву та були запрошені до університетської конференцзали на презентацію книги бессарабської поетеси Марії Куртевої «Зовът на камбаните».  Під час зустрічі пролунали слова привітання потомкам бессарабських болгар, які брали безпосередню участь у визвольній війні, від почесного голови Ізмаїльської міської громади «Свята Софія» Михайла Стоева та знаного болгарського краєзнавця Георгія Казанжієва, завідуючого обласною бібліотекою Красимира Масурського, а також члена спілки незалежних письменників Болгарії Кирила Бирзакова. Перед присутніми виступили учні молодших класів недільної школи «Болгарська світлиця», які підготували святкову програми під керівництвом  викладачки недільної школи Тетяни Домущі. У святкуванні взяли участь і працівники Обласного центру національних  культур під керівництвом Г.Чіліка.

 

3 березня до Генерального консульства РБолгарія в місті Одесі були запрошені викладачі університету – художники Іван Шишман та Олександр Кара, які представили  свої творчі здобутки на огляд гостям з різних регіонів Одеської області та Болгарії. Зокрема, багато нового про життя бессарабської болгарської діаспори дізналась присутня на заході заступниця спікера Парламенту Болгарії Росіца Кірова. Пані Кірову зацікавив досвід роботи недільної школи «Болгарська світлиця», про що розповіла  її директор Світлана Кравченко, яка теж була присутня на святковому заході.

 

4 березня до нашого  університету завітала делегація на чолі з віцеспікером Парламенту Болгарії Росіцею  Кіровою. Поважні гості ознайомились з життям і діяльністю університетської громади, відвідали аудиторії, оснащені комп’ютерною технікою, яка була придбана завдяки участі університету  в проєктах, фінансованих болгарським урядом. Пані Росіца Кірова із задоволенням познайомилась з друкованими виданнями, підготовленими професорсько-викладацьким складом університету, які презентують наукові пошуки щодо сьогодення та історії бессарабських болгар.

 

Насичені  подіями Болгарії в ІДГУ були спрямовані на підтримку  болгаристики в університеті та привернення уваги зацікавлених сторін до необхідності її подальшого розвитку, згуртованості представників болгарської етнічної спільноти  навколо вирішення проблем сьогодення.

 

Окрему подяку за участь в організації заходів висловлюємо голові Ізмаїльської міської громади «Свята Софія» Миколі Іванову.

Олена Берестецька, викладачка болгарської мови ІДГУ