«Мерцішор – 2024» в ІДГУ

«Ласкаво просимо березень, ласкаво просимо весна!

1-го березня бажаємо всім: гарної весни, здоров’я,

щастя, нескінченної радості та миру над головою»

Пройшов лютий і прийшла весна! Березень – момент, коли люди  починають шукати перший пролісок в знак приходу весни. Тепер холод починає плестися із сонячним теплом, темрява зі світлом, і після холодної зими перемагає життя, весна і сонце.

 

Традиційно, 1-го березня, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті студенти факультету української та іноземної філології  відзначають свято зустрічі весни – Мерцішор.

 

У цей день свята,  викладачі факультету української та іноземної філології разом зі студентами отримали мерцішори – символи румунського національного свята весни.

 

З давніх часів це свято відзначають в Румунії, Молдові,  Болгарії, Сербії, Македонії та Греції. У цей день люди дарують один одному маленькі бутоньєрки у вигляді квіточок з ниток білого і червоного кольорів. Ця прикраса, також як і свято, називається Мерцішор. Їх носять на одязі весь місяць, а 31-го березня знімають і розвішують на фруктових деревах. Вважається, що завдяки цій традиції людям буде сприяти успіх протягом усього року. За повір’ям, якщо загадати бажання, вішаючи Мерцішор на дерево, воно обов’язково здійсниться.

 

1-го березня ми знаходимо надію, оптимізм та віру в краще. Це свято воскресіння і переродження викликається з Мерцішором, коли ми даруємо близьким, маленький символ, який принесе їм щастя й удачу.

 

Завдяки «Мерцішору – 2024», в університеті панувала атмосфера свята та весни.

Висловлюємо подяку за допомогу, надану у проведенні свята Мерцішор-2024, керівництву університету, деканату факультету української та іноземної філології, профспілковому комітету та студентам студентської ради

Голованова О.М.,
кандидат філологічних наук,
доцент кафедри романо-германської філології
та методики навчання іноземних мов