Результати роботи міжкафедрального фахового семінару на тему «Формування комунікативної компетентності студентів-іноземців у технічних університетах»

27 листопада 2023 року на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету відбувся міжкафедральний фаховий семінар за участі науковців кафедр загальної педагогіки і спеціальної освіти,  дошкільної та початкової освіти,  романо-германської філології та методики навчання іноземних мов щодо публічної презентації наукових результатів дисертації Драгомирецької Ольги Олександрівни на тему «Формування комунікативної компетентності студентів-іноземців у технічних університетах» (спеціальність  011 – Освітні, педагогічні науки).

 

Авторка вперше теоретично обґрунтувала й практично перевірила педагогічні  умови формування комунікативної компетентності студентів-іноземців,  представила модель формування цієї компетентності. Прикметно, що дисертантка Драгомирецька О.О. розробила  навчальні посібники, які сприяють послідовному оволодінню комунікативною компетентністю студентів закладів вищої технічної освіти,  результати впровадження яких було представлено у виступі.

 

Під час обговорення  зазначалося, що здобувачка має  21 публікацію: п’ять  статей у наукових фахових виданнях України, статтю у науковому виданні, що індексується в наукометричній базі даних Web of Science, два навчальні посібники, а також тринадцять наукових робіт, які засвідчують апробацію матеріалів дисертації.

 

У процесі дискусії дисертантка Драгомирецька О.О. давала глибокі, обґрунтовані відповіді на питання учасників фахового семінару.

Рецензенти – доктор педагогічних наук, професор кафедри дошкільної та початкової освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету Тетяна Лесіна та  доктор педагогічних наук, професор кафедри дошкільної та початкової освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету Олена Біла –  зазначили, що проведене дослідження є актуальним, теоретичний та емпіричний матеріал є вичерпно аргументованим,  відзначається переконливістю й закладає основи для наступного напряму досліджень: в площині формування професіоналізму іноземних студентів у закладах вищої освіти України.

 

З огляду на актуальність, наукову новизну, практичну значущість роботи Драгомирецької О.О. учасники фахового семінару одностайно підтримали пропозицію щодо рекомендації її до розгляду на разовій спеціалізованій вченій раді з захисту дисертацій за спеціальністю 011 – Освітні, педагогічні науки. Тож вітаємо здобувачку та її керівника – Князян Маріанну Олексіївну, доктора педагогічних наук, професора Одеського національного університету імені І.І.Мечникова – й зичимо подальших успіхів!

Руслана Мельникова,
кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови та літератури
Ізмаїльського державного гуманітарного університету,
вчений секретар разової спеціалізованої ради з захисту дисертацій
на здобуття ступеня доктора філософії  ( спеціальність 011 –
Освітні, педагогічні науки).