Зустріч з болгарськими науковцями

Упродовж багатьох років Ізмаїльський державний гуманітарний університет  підтримує тісні зв’язки представниками болгарської наукової спільноти.

 

17 листопада 2023 року відбулась онлайн зустріч керівництва та науковців університету з працівниками Національної бібліотеки ім. Святих Кирила та Мефодія (Софія, Болгарія). Метою зустрічі стало обговорення наукових пошуків у царині болгаристики. Про важливість зустрічі беззаперечно свідчать і присутність на ній Генерального консула Республіки Болгарія в Одесі пана Светослава Іванова та ректора ІДГУ професора Ярослава Кічука, які у своїх зверненнях наголосили на важливості підтримки контактів  науковців обох країн задля збереження стійкого інтересу бессарабських болгар до рідної  культури, мови та історії.

 

Команда  Національної бібліотеки ім. Святих Кирила та Мефодія, очолювана директором доц. Красимирою Александровою, представила результати роботи в проєкті щодо пошуку нових архівних документів, пов’язаних з життям і діяльністю видатного болгарського  поета-революціонера Христо Ботева. Доцент Александрова також розповіла про дигітальну бібліотеку, яку створено для якнайбільшого охвату громадян Болгарії послугами Національної бібліотеки  та якою можуть скористатись і студенти, і професорсько-викладацький склад нашого університету. Завідувачка університетської бібліотеки Світлана Щетиніна підтримала  ідею створення таких розділів на сайтах бібліотек і зазначила, що в період пандемії та воєнного стану така практика стала поширеною і результативною за охватом тем і подій, що висвітлюються.

 

Присутні на зустрічі директорка Болградської гімназії ім.  Г. С. Раковського Сніжана Скорич та керівниця офісу БТА Світлана Драгнєва підтримали  пропозицію викладачки болгарської мови в ІДГУ Олени Берестецької щодо направлення до навчальних закладів півдня Одещини пересувних виставок про Києво-Могилянську академію та  діячів Болгарського Відродження, які були підготовлені силами працівників Національної бібліотеки. Такі виставки  будуть цікаві не тільки учням і студентам, а й іншим мешканцям Бессарабії.

 

Від імені проєктного офісу Ізмаїльського державного гуманітарного університету і Центру регіонального розвитку при ІДГУ  виступив доцент В’ячеслав Тодоров, який представив спільний з болгарським національно-культурним товариством «Свята Софія» проєкт, спрямований на примноження та розвиток людського потенціалу болгарської громади на півдні Одеської області. Саме південь Української Бессарабії є унікальною лабораторією збереження етнонаціональної ідентичності й україноцентричності та розвитку національних меншин (спільнот), успішною моделлю полікультурного розвитку Української держави. Проблематика захисту прав національних меншин (спільнот) у контексті соціокультурного сталого розвитку півдня Української Бессарабії є надзвичайно актуальною, тому науковці університету розробили й подали на конкурс проєкт щодо створення освітнього кластера, який би об’єднав державні установи та громадські організації.

Олена Берестецька, викладачка болгарської мови в ІДГУ