Проведення тренінгу в рамках Міжнародного проєкту в ІДГУ

Ізмаїльський державний гуманітарний університет мав честь узяти участь в реалізації Міжнародного проєкту під егідою  Посольства США в Україні та Уряду Республіки Словенія, який розроблений громадською організацією «Жива-Я» спільно з організацією-засновником зі Словенії (ITF Enhancing Human Security) й партнерською організацією «Slovene Philanthropy», Міністерством закордонних та європейських справ Республіки Словенія в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperaion Partnership Program».

 

Мета проєкту – напрацювати суспільну модель психічного здоров’я і психосоціальної підтримки, яка має бути доступною всім дітям та їхнім батькам, що проживають в Ізмаїльському районі. Проєкт ґрунтується на принципах ВООЗ (психічне здоров’я для всіх дітей) та здійснюється за допомогою словенської експертки, докторки Аніка Мікуш Кос, що працює у сфері психосоціальної допомоги дітям постраждалим від війни та травматичного досвіду, пов’язаного з війною.

 

Проєкт реалізовується у трьох модулях.

І модуль проєкту відбувся у Кишиневі (Молдова) 26-29 жовтня у формі тренінгу, в якому взяли участь представники ІДГУ – проф. Надія Кічук та доц. Ольга Замашкіна.

 

ІІ модуль проєкту відбувся 3-5 листопада 2023 року в стінах Ізмаїльського державного гуманітарного університету для фахівців, котрі безпосередньо працюють з дітьми та їхніми родинами, котрі постраждали внаслідок воєнних подій в Україні. Тренінг став надзвичайно резонансною подією в українському Подунав’ї, оскільки були зібрані сімдесят вісім самих мотивованих і яскравих представників педагогічної спільноти: учителі початкових класів, асистенти вчителів, соціальні педагоги, практичні психологи м. Ізмаїл та Ізмаїльського району. Представниками-організаторами від ІДГУ виступили проф. Надія Кічук та доц. Ольга Замашкіна.

 

В межах тренінгу учасники працювали в групах, в парах, застосовуючи техніки мозкового штурму, рольові ігри та ін. над розв’язанням актуальної проблеми, що протягом 623 днів турбує український соціум: «Чим я можу допомогти травмованій дитині?»

 

Учасники заходу відчули неабияку відповідальність, шукаючи якісно новий підхід до вирішення зазначеної проблеми: об’єднання зусиль соціальних працівників, психологів, освітян, волонтерів, самих дітей та їх батьків.

                                                                                       доц. Ольга Замашкіна