Кураторська година в Ізмаїльському парку-музеї архітектурних мініатюр

3 листопада 2023 р. студенти факультету української та іноземної філології ІДГУ відвідали парк-музей архітектурних мініатюр, який є частиною Ізмаїльського парку-музею «Фортеця» у супроводі проф. Тетяни Шевчук та доц. Ольги Шикиринської.

 

Комплекс складається з кількох десятків мініатюр, виконаних у масштабі 1:30. Студенти побачили макети будинків турецького та інших періодів в історії Ізмаїла, які не збереглися до наших днів: мечеті різних форматів, караван-сарай, хамам, бастіон Табія, фортечні ворота, Покровський собор та зруйнована за радянських часів  Дмитрівська церква й ін., фонтан, млин та житлові будинки ХІХ ст. й інше. Однією з останніх мініатюр став легендарний острів Зміїний з реконструкцією храму Ахілла, збудованого ще за античних часів. Він мав статус храму з оракулом, що засвідчує його виняткове значення для давньогрецької ойкумени.

 

Розташований у центрі міста (проспект Незалежності, 51), Ізмаїльський парк-музей архітектурних мініатюр залишається мало відомим для громадян, оскільки не має фасадної частини, що виходить на проспект Незалежності, а його варто відвідати й поглибити свої знання про історію нашого міста.

проф. Тетяна Шевчук