Перший етап ХIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка в ІДГУ

31 жовтня 2023 р. на факультеті української та іноземної філології відбувся перший етап ХIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка, який щороку проводиться по всій Україні.

 

Метою Конкурсу є вшанування творчої спадщини видатного українського поета, громадського діяча, символа України − Тараса Григоровича Шевченка, стимулювання учнівської та студентської молоді до вивчення української мови і літератури.

 

Учасниками конкурсу стали здобувачі вищої освіти факультету української та іноземної філології та педагогічного факультету, які дистанційно приєднались до урочистого відкриття конкурсу в Ірпінському ліцеї інноваційних технологій.

 

Захід розпочали хвилиною мовчання − вшанування памʼяті загиблих у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність країни.

 

З вітальним словом до учасників конкурсу звернулась доцент кафедри української мови і літератури Алла Соколова, яка наголосила на актуальності пророчого Шевченкового слова: «Т. Шевченко – символ волелюбності та нескореності української нації, боротьби багатьох поколінь українців за свободу та незалежність. І тепер, у ХХІ столітті, коли нова тоталітарна російська імперія вкотре намагається знищити все українське, Шевченкова поезія надихає силою правди і бойового духу».

 

Заклик «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!» дав можливість конкурсантам пройнятися богоборчими настроями поета, доторкнутися до феномену генія, подати своє сприйняття Кобзаря та його творів.

 

Журі конкурсу у складі д. філол. н., проф. Колесникова А.О., к. філол. н., доц. Циганок І.Б., к. філол. н., доц. Соколової А.В. відзначило належні знання студентів з літературної творчості Т. Шевченка, фахове знання державної мови та вміння виявляти свої творчі здібності й особистісну позицію.

 

Переможцями конкурсу стали:

  • Хомякова Валентина (23ф група) – I місце;
  • Тіпакова Ганна (11І група) – II місце;
  • Тімофєєва Олександра(23ф група) – IІІ місце;

 

Щиро вітаємо переможців конкурсу та зичимо творчих успіхів у наступному етапі змагань.

 Алла Соколова, доцент кафедри української мови та літератури,
модератор першого етапу ХIV Міжнародного мовно-літературного
конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка