Війна в арт рефлексії

19 травня 2023 р. проф. Тетяна Шевчук прочитала публічну лекцію «Сучасний український антивоєнний постер» в рамках «Днів науки в ІДГУ» для здобувачів освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету та Дунайського центру професійної освіти «Дев’ятка».

 

Невід’ємними складовими жанру плакатної естетики є доступність, візуальна складова та змістовий код лозунгів. Якщо у ХХ ст. владні структури мілітаризованих країн Європи вкладали значні кошти у розробку агітаційних матеріалів і робили державні замовлення, долучаючи талановитих митців, то у сучасній Україні художники самоорганізувалися, працюючи у цьому напрямку.

 

Увазі слухачів було запропоновано 30 малюнків авторства Олексія Кустовського, Нікіти Тітова, Олега Шупляка та добірку плакатів поки що невстановленого автора, які було розміщено на сайті НСХУ в фейсбук у березні 2022 р. Лекція проходила в інтерактивному форматі: слухачі ділилися своїми припущеннями щодо змістовного коду творів. В процесі обговорення долучалися фотографії, що дозволяли візуально ідентифікувати ті чи інші події, покладені в сюжетну основу постерів.

 

На плакатах, присвячених містам України, виокремлюється якась впізнавана риса того чи того міста, чим воно запам’яталося під час атак або тимчасової окупації: нові види електронної підтримки (Київ), потужні бомбардування та життя в метро (Харків), майже повне знищення і тотальне порушення базових прав і свобод (Маріуполь, Волноваха), потужний партизанський спротив (Суми, Чернігів), намагання зберегти культурну спадщину (Одеса), нечувано високий рівень спротиву і громадянської свідомості в окупованому на третій день війни Херсоні. Образ всієї країни утілено в постері, на якому зображено людей, що хаотично біжать під звуки сирен в укриття, яке символізують білі двері на чорній мапі України.

 

Дослідження війни в арт рефлексії проводиться за грантової підтримки дослідницького проєкту Documenting Ukraine від IWM (Institut für die Wissenschaften vom Menschen / Institute for Human Sciences), який має на меті зробити внесок у створення записів про російсько-українську війну, зафіксувати людський досвід цієї війни та зробити його доступним і зрозумілим для широкого світу. В ньому беруть  участь науковці, журналісти, громадські інтелектуали, митці та архівісти, які працюють в Україні над проєктами документування, встановлюють і зберігають фактичні записи (репортажі, відеосюжети, усні свідчення), зокрема каталогізують опубліковані авторські матеріали, які надають сенсу подіям через інтелектуальне відображення та художню інтерпретацію. Матеріали, зібрані та створені в рамках цих досліджень, розміщаються в комплексному міждисциплінарному архіві на сайті Інституту гуманітарних наук (Відень, Австрія).

проф. Тетяна Шевчук