Відкриття Центру комплексної реабілітації дітей з особливими освітніми потребами в ІДГУ

18 травня 2023 р. відбулося урочисте відкриття Центру комплексної реабілітації дітей з особливими освітніми потребами.  У складі Центру працюють студія логопедичної та психологічної підтримки «Розмовляйко», кабінет ЛФК та кабінет масажу.

«Відкриття такого Центру – це спільна робота університету, громадських організацій, партнерів і, звичайно, батьків», – зазначив ректор ІДГУ Ярослав Кічук.

 

Студія логопедичної та психологічної підтримки «Розмовляйко» створена у 2022 році як лабораторія кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти педагогічного факультету ІДГУ.

Логопедична студія оснащена найсучаснішим обладнанням. Досвід роботи з дітьми з мовленнєвими порушеннями тут отримують здобувачі вищої  освіти  спеціальності 016 Спеціальна освіта, проводячи індивідуальні та групові корекційні, логопедичні, психологічні заняття з дітьми раннього, дошкільного, шкільного віку.

 

«Для дітей ми готуємо розвиваючі корекційні заняття в ігровій формі з розвитку мовлення, сенсорики, психічних процесів (уваги, мислення). У нашому арсеналі ігрові методики, ляльковий театр, арттерапія та багато традиційних та  інноваційних методик», – розповідає здобувачка ІІ курсу навчання Анна Супрун.

 

Індивідуальні логопедичні заняття передбачають наступну діяльність:

  • запуск мовлення;
  • виправлення звуковимови (постановка, автоматизація, диференціація звуків);
  • розвиток та вдосконалення артикуляційної моторики;
  • розвиток мовленнєвого та фізіологічного дихання;
  • розвиток дрібної моторики;
  • розвиток фонематичних процесів (сприйняття, виділення потрібного звуку з мовленнєвого потоку, аналіз, синтез);
  • збагачення, уточнення та активація словникового запасу (з різних лексичних тем);
  • формування та корекція граматичної сторони мови;
  • формування мовленнєвих навичок, діалогічного мовлення, вміння будувати фразу, пропозиції, розвиток зв’язного мовлення.

 

Важливу роль в діяльності студії логопедичної та психологічної підтримки «Розмовляйко» займає взаємодія вчителя-логопеда з батьками дітей із порушеннями мовлення. Для батьків систематично проводяться тренінги та консультації щодо подолання мовленнєвих порушень, організації корекційного процесу вдома.

 

Задля  надання методичної допомоги батькам/піклувальникам/офіційним представникам дітей з особливими освітніми потребами було розроблено регіональний методичний посібник «Підвищуємо індекс інклюзії: методичні ресурси компетентнісного підходу» під керівництвом декана педагогічного факультету проф. Кічук Н.В., завідувачки кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти доц. Звєкової В.К.

 

Загалом робота Центру комплексної реабілітації дітей з особливими освітніми потребами спрямована на їх всебічний розвиток, активне залучення до соціального життя та інтеграцію до суспільства.

Викладач кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти ІДГУ  к.п.н. Каплієнко А.І.