НАУКОВИЙ МАРАФОН кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти ІДГУ

У Міжнародний день вишиванки, що святкують з метою збереження споконвічно народних традицій створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, ідентифікації коду нації,  кафедра загальної педагогіки і спеціальної освіти взяла також участь у ІV Міжнародній наукової онлайн-конференції «УКРАЇНО МОЯ ВИШИВАНА: ЕТНОКУЛЬТУРНИЙ ТА ОСВІТНЬО-ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВАНКИ». Взагалі   конференція  об’єднала понад 200 учасників з різних куточків України та світу!

 

Організатори та модератори конференції БОГДАНЕЦЬ-БІЛОСКАЛЕНКО Наталія Іванівна, доктор педагогічних наук, професор, завідувачка відділу навчання мов національних меншин і зарубіжної літератури Інституту педагогіки НАПН України та ЧЕРВІНСЬКА Інна Богданівна, доктор педагогічних наук, професор кафедри початкової освіти, завідувачка творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника вітали учасників історією створення конференції та надали вітальне слово  президенту Національної академії педагогічних наук України, доктору філософських наук, професору, академіку Національної академії педагогічних наук України КРЕМЕНЮ Василю Григоровичу, що задало урочистий, святковий тон всій зустрічі.  У вітальному слові Василь Григорович  зазначив, що вишиванка для українців не тільки прекрасний витвір мистецтва, а й символ національної самоідентичності, який єднає націю впродовж віків. Нині в умовах російської агресії вишиванка надихає захисників країни. Він зазначив, що настане час, коли у вишиванку одягнеться і наша ПЕРЕМОГА над рашизмом! До речі, до організаційного комітету міжнародної конференції входить Надія КІЧУК, доктор педагогічних наук, професор, декан педагогічного факультету Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Крім того, вітальні слова прозвучали з Канади, Угорщини, Польщі та інших куточків світу.  КІЧУК Ярослав Валерійович, ректор нашого  Ізмаїльського державного гуманітарного університету, доктор педагогічних наук, професор також долучився до вітань учасників заходу!

 

У пленарному засіданні наряду зі знаними науковцями з задоволенням слухали наукову доповідь БОГУШ Алли Михайлівни, доктора педагогічних наук, професора, дійсного члену НАПН України доктора педагогічних наук, професора кафедри теорії і методики дошкільної освіти –  ОЗНАЙОМЛЕННЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ОРНАМЕНТОМ НАРОДНОЇ ВИШИВКИ РІЗНИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ.

 

Пленарне засідання вразило своєю глибиною представлених досліджень, географією розташування учасників. Болем в серці відзивалися доповіді науковців з Херсона, які будучи в окупації продовжували носити вишиванки та створювати нові шедеври українського одягу разом зі своїми студентами.  Професор нашого університету,  професор кафедри дошкільної та початкової освіти Лесіна Тетяна Миколаєвна  звернулася до учасників форуму та привітала їх  своєю поезією до дня ВИШИВАНКИ.

 

Вперше в історії  міжнародної конференції наша кафедра масштабно взяла участь у СЕКЦІЇ “НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЗАСОБАМИ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА В ІНКЛЮЗИВНОМУ ПРОСТОРІ”. Науково-педагогічний склад кафедри представив свої наукові дослідження, а також підготував своїх студентів та магістрів до участі в такій потужній події.  Керівником  секції стала МОНДИЧ Оксана Валентинівна, кандидат педагогічних наук, доцент Ізмаїльського державного гуманітарного університету. В роботі секції працювало багато учасників з різних куточків України. Мали змогу почути та взяти участь у дискусіях та майстер-класах  з 35 доповідачами секції. Представниками нашого університету були:   

  • БІЛА Олена Олександрівна, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри дошкільної та початкової освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету. ЕТНОКУЛЬТУРНА СПРЯМОВАНІСТЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ СОЦІОНОМІСТІВ В ІНКЛЮЗИВНОМУПРОСТОРІ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ.
  • ЗВЄКОВА Вікторія Корніївна, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти ІДГУ. ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ ДО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, БАТЬКІВЩИНИ, ДЕРЖАВИ, НАЦІЇ.
  • МОНДИЧ Оксана Валентинівна кандидат педагогічних наук, доцент, НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЗАСОБАМИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА В ІНКЛЮЗИВНІЙ ОСВІТІ.
  • ЛУНГУ Лариса Валентинівна кандидат педагогічних наук старший викладач Ізмаїльський державний гуманітарний університет. Патріотичне виховання учнів початкової школи в умовах інклюзивної освіти
  • КАПЛІЄНКО Анастасія Іванівна, кандидат педагогічних наук старший викладач Ізмаїльський державний гуманітарний університет. ПРИЩЕПЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦІННОСТЕЙ НА ЛОГОПЕДИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ
  • ЗВЄКОВА Світлана Миколаївна, аспірантка І курсу навчання, здобувач вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету. ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ ЧЕРЕЗ НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО В ІНКЛЮЗИВНОМУ ПРОСТОРІ.

 

Наші студенти показали зацікавленість та професійність у представлених доповідях:

  • ТЕРПАН Оксана Іллівна, студентка Ізмаїльського державного гуманітарного університету. УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ ІГРИ ЯК ЗАСІБ ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗВУКОВОЇ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ.
  • СУПРУН Анна Миколаївна, студентка 2 курсу Ізмаїльського державного гуманітарного університету. УКРАЇНСЬКИЙ ВІНОК ЯК ЗАСІБ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ.
  • КІЧУК Олеся Ярославівна, студентка Ізмаїльського державного гуманітарного університету. ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПІСНІ У РОБОТІ ПЕДАГОГА-ДЕФЕКТОЛОГА З ДІТЬМИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ.

Це неповний список студентів доповідачів.

 

До глибокого вечора тривав науковий марафон та радував теплою атмосферою, кагортою високоповажних науковців та надихав працювати та досліджувати.

 

Сердечна подяка учасникам та нашим ЗСУ  за  спілкування, настрій, позитив, раритетні виступи, любов до УКРАЇНИ!

За результатами конференції планується видання збірника тез.

доцент кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти Мондич О.В.