Факультет української та іноземної філології відзначає День слов’янської писемності

В Україні День слов’янської писемності й культури встановлено відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096/2004 і відзначається щорічно 24 травня. Свято встановлено Постановою Президії Верховної Ради Української РСР від 30.01.91 N 568-I “Про День слов’янської писемності і культури”,  день, який об’єднує усі слов’янські народи та дає змогу кожному поринути в історію та виховати в собі часточку патріотизму.

 

У рамках відзначення Дня слов’янської писемності і культури факультет української та іноземної філології  Ізмаїльського державного гуманітарного університету долучився до проведення заходу з нагоди цього свята.  17  травня  2023 року  був проведений мовно-літературний захід, присвячений  Дню слов’янської писемності й культури.

 

Олена Берестецька, модератор цього заходу, розпочала його із відеосюжету  про святих Кирила і Мефодія, слов’янських просвітителів та провідників християнства. Саме вони, творці слов’янської абетки, перших пам’яток слов’янської писемності й старослов’янської мови, проповідники християнства,  відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури.

 

У заході  взяли активну участь здобувачі різних курсів факультету. Так, зі змістовними доповідями і презентаціями, в яких ґрунтовно було подано цілісну історію творення, поширення і використання рукописних і друкованих набутків людства,  виступили:

  • Кракатиця Ольга (студентка 2 курсу  ОП  «Українська мова і література»):  «Попередники сучасних видань: первинний видавничий матеріал, форми книги».
  • Климович Дарина (студентка 2 курсу  ОП  «Українська мова і література»):  «Українська рукописна книга дохристиянської доби (середина ІХ – Х ст..н.е.)».
  • Бондар Ганна (студентка 3 курсу  ОП  «Українська мова і література»):  «Книгописання в давньоукраїнській державі після прийняття християнства (друга половина Х-ХУІ ст.)».

 

Філологічно цікавою була інформація доцента кафедри англійської філології та світової літератури  Тетяни Сороки про історію, культуру,  архітектурні пам’ятки Західної України. Викладачка ще раз підкреслила важливість і необхідність знань, які набули попередні покоління, та перенесення їх у сьогоднішні та завтрашні дні. Саме така спадковість забезпечує майбутнє.

 

Мова, скарби літератури і культури слов’ян – це те, що нас об’єднує!

Лариса Топчій, доцент кафедри української мови та літератури