Безсмертя ж бо не розстріляти!..

Саме ці знаменні слова з поеми «Розстріляне безсмертя» Володимира Сосюри спливали на думку під час публічної онлайн-лекції «Українська література між світовими війнами: як знищували національну еліту», учасниками якої поталанило бути нам, викладачам і студентам-філологам Ізмаїльського державного гуманітарного університету 12 травня. Докторка філології, професорка Бердянського державного педагогічного університету Ольга Харлан представила й глибоко проаналізувала репрезентативний з огляду на заявлену тему матеріал про трагічні сторінки в історії національної культури, нищеної кривавим імперським молохом, але незнищенної своїм високим духом і пристрасною пасіонарною енергетикою. Особливий інтерес присутніх (понад 60 учасників із різних вишів України) викликали джерельні матеріали про жорстоке нищення українських інтелектуалів у 20–30-х роках ХХ ст., проголошених ворогами народу, про час та умови розвитку української літератури означеного періоду, життєтворчість Григорія Косинки, Миколи Куліша, Валер’яна Підмогильного, Євгена Плужника Володимира Сосюри, Миколи Хвильового та ін.

Основні питання лекції, інформаційно насиченої й вельми вдало візуалізованої (Кого ми можемо назвати «національною елітою»? Якою була українська література між двома світовими війнами?) обертались у площині їх проєкції в драматичне сьогодення. Винесене лекторкою для підсумкового обговорення наприкінці зустрічі питання «Чому в наш час зростає зацікавлення літературою цього періоду?» у ході жвавої дискусії дістало однозначну відповідь, імперативно сформульовану свого часу Володимиром Сосюрою: «Безсмертя ж бо не розстріляти! / Не розстрілять його ніяк!..».

 

Красно дякуємо професорці Ользі Харлан за надану можливість прилучитись до творчого діалогу фахівців-однодумців і студентів-філологів про нездоланний дух національної еліти пори «Розстріляного відродження», що живить невичерпні джерела нездоланності українського народу в його боротьбі з нинішнім осоружним окупантом, вселяє тверду віру в нашу Перемогу!

 Доцент кафедри української мови і літератури
Алла Соколова