Пам’ять крізь роки

Друга світова війна – наймасштабніша та найкривавіша війна в історії людства, що докорінно змінила частину історії. З метою збереження історичної пам’яті, національної свідомості молодого покоління українців, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті 8 травня відбувся національно-патріотичний захід, присвячений Дню пам’яті та примирення.

 

З вітальним словом до учасників дійства звернувся ректор університету, доктор педагогічних наук, професор Ярослав Кічук, який наголосив на важливості збереження історичної пам’яті про події Другої світової війни, дотримання європейської традиції відзначення перемоги та пошанування всіх борців із нацизмом.

 

Цікавим став виступ капелана Збройних сил України – Дьяченка Сергія Йосиповича. У своїй духовній промові капелан наголосив на важливості віри в Бога, захисній силі молитовного слова не лише для тих, хто боронить нашу землю, а й для всіх, кому нині загрожує ворожа навала. Перейнявшись сакральним духом Божого захисту, усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять ветеранів Другої світової війні, які працювали в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті.

 

Війна – це життя, сповнене стражданнями, переживаннями та страхіттями, болем та ненавистю, сумуваннями та скорботою. Про ці болючі наслідки кривавої катастрофи ХХ століття розказав молодому поколінню Шпагін Павло Леонтійович, який крізь усе життя проніс біль, завданий війною, скалічене дитинство. Цікавою для слухачів стала розповідь Павла Леонтійовича про безсмертні подвиги українських льотчиків, героїв морського флоту Другої світової війни півдня України.

 

Свою подяку всім героям Другої світової війни від імені студентської громади висловила Ірина Хіміч (14Ф гр., факультет української та іноземної філології), яка продекламувала власний вірш «Вічна пам’ять».

 

Присутніми на заході були також і учні Ізмаїльської гімназії №10, які долучилися до відзначення Дня пам’яті та примирення. Поезію Ліни Костенко «Мій перший вірш, написаний в окопі» продекламувала учениця 11-Г класу Ганна Арнаут.

 

На завершення дійства глядачам був запропонований перегляд відеофільму «Міф Великої Вітчизняної війни» від Українського інституту національної пам’яті, а також було продемонстровано зразки військової амуніції та залишки знарядь з фронту російсько-української війни 2022 року.

 

Урочистий та патріотичний дух заходу зміцнив нашу історичну пам’ять та вселив віру у неминучу перемогу над ворогом у сьогоднішній війні.

Здобувач вищої освіти І курсу, 14Ф гр. Хіміч Ірина