Кафедра дошкільної та початкової освіти впроваджує дієві інструменти і практики підтримки соціально-емоційного благополуччя дітей та педагогів

Ізмаїльський державний гуманітарний університет взяв участь у навчанні представників закладів фахової передвищої та вищої освіти за Програмою підвищення кваліфікації «Благополуччя дітей та педагогів: дієві інструменти і практики психосоціальної підтримки» з питань психосоціальної підтримки дітей, їхнього благополуччя в закладі освіти в умовах надзвичайних ситуацій, зокрема з використанням ігрового та діяльнісного підходів. Навчання проводили у лютому-березні 2023 року Фундація LEGO спільно з організацією МНРSS Collaborative, у складі учасників тренінгу Університет представляли Антоніна Кічук, доктор психологічних наук, професор кафедри загальної та практичної психології, і Юлія Сич, кандидат педагогічних наук, в.о. доцента кафедри дошкільної та початкової освіти.

 

Програму «Благополуччя дітей та педагогів: дієві інструменти і практики психосоціальної підтримки» розроблено у межах проєктів: «Сприяння освіті» в дошкіллі; підтримки Нової української школи; впровадження модулів і спецкурсів із діяльнісних методів навчання в освітні програми закладів вищої освіти та закладів післядипломної педагогічної освіти; підтримки наукових і моніторингових досліджень в Україні, зокрема залучення міжнародних наукових інституцій, що реалізуються відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та The LEGO Foundation щодо співпраці у сфері освіти та науки (2021 р.). Розробники Програми – Рена Дейтц, професорка університету Нью-Йорка, та Ешлі Неміро, докторка наук, виконавча директорка The MHPSS Collaborative, Королівство Данія. Програма забезпечує інтеграцію змісту навчальних дисциплін (спецкурсів та модулів): «Педагогіка гри у закладах дошкільної освіти», «Гра по-новому, навчання по-іншому з LEGO», «Діяльнісний підхід у початковій школі», «Навчання через гру», «Управлінський супровід діяльнісного навчання у закладі освіти» та ін. Програма розроблена на основі принципів системного, діяльнісного, особистісного, компетентнісного, андрагогічного й середовищного підходів, а також підходу «Навчання через гру» (The LEGO Foundation).

 

Викладачі кафедри та здобувачі вищої освіти за спеціальностями 012 Дошкільна освіта та 013 Початкова освіта стали учасниками шведської програми «Peppy Pals» («Веселі друзі»), спрямованої на соціально-емоційне навчання дітей. Завдяки співпраці з ГО The LEGO Foundation в Україні на цьому тижні ми отримали цінний подарунок – сучасні наочно-методичні ресурси для реалізації цієї Програми від проєкту «Сприяння освіті». Це сприятиме зміцненню методичного забезпечення «Навчально-наукової лабораторії підготовки фахівців дошкільної, початкової та спеціальної освіти імені Олександри Савченко» педагогічного факультету та створеної на базі кафедри Студії розвитку і виховання дітей від 3 до 6 років «Равлик».

 

Прямий ефір-знайомство зі шведською програмою соціально-емоційного розвитку дітей дошкільного віку Pеppy Pals («Веселі друзі») відбувся 12 квітня у групі «Сприяння освіті» на Фейсбук, до зустрічі долучилися педагоги закладів-учасників проєкту «Сприяння освіті». Спікерами зустрічі були керівниця освітніх ініціатив The LEGO Foundation в Україні Оксана Рома та тренерка команди The LEGO Foundation в Україні Ольга Гончаренко.

 

У співпраці з нашим регіональним тренером The LEGO Foundation Оленою Шуляк будемо відпрацьовувати корисні навички та уміння підтримки соціально-емоційного благополуччя дітей та молоді. Плануємо впровадження відповідних модулів у зміст робочих програм обов’язкових освітніх компонентів освітньо-професійних програм підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальностями 012 Дошкільна освіта та 013 Початкова освіта, а також розробку програм дисциплін вільного вибору. Тримаємо освітянський стрій, курс – на підвищення якості вищої освіти, щиро вдячні нашим надійним партнерам – команді The LEGO Foundation в Україні.

 

#Peppy_Pals

ФБ спільнота «Сприяння освіті» https://www.facebook.com/groups/1717339951883407

Дора Іванова, к.пед.н., доц., завідувач
кафедри дошкільної та початкової освіти ІДГУ