375 років від початку Української козацької революції

Цього року в Україні відзначається 375-та річниця однієї з ключових подій у нашій історії. Навесні 1648 року почалося повстання під проводом Богдана Хмельницького, яке пізніше отримало назву – Українська козацька революція. Козаки разом із кримськотатарськими союзниками здобули свою першу перемогу в битві під Жовтими Водами, яка дозволила їм невдовзі захопити ініціативу. Ці події мали велике значення не лише для української історії, а й для історії всієї Центрально-Східної Європи, тож про них варто пам’ятати. Одна з місій історичної освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті – популяризувати та розповсюджувати достовірну інформацію про події з минулого нашої країни. Для цього членами кафедри історії та методики її навчання систематично проводяться різноманітні науково-просвітницькі заходи.

 

12 квітня в Дунайському центрі професійної освіти завідувач кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету Іван Татаринов провів відкриту лекцію, присвячену подіям 1648 року. Для того, щоб слухачі змогли поринути у події початку повстання, їм було продемонстровано документальний фільм «Жовті Води 1648» (автор Іван Татаринов), присвячений першій перемозі Богдана Хмельницького над урядовими військами Речі Посполитої.

 

Одним зі стійких міфів пов’язаних з подіями Хмельниччини – це зовнішній вигляд козаків. Масова культура дуже часто зображає їх в широчезних шароварах, червоних жупанах, вишиванках, а то й топлес із широкими шкіряними поясами. Такий образ не має нічого спільного зі справжнім виглядом козаків XVII ст. Щоб розвіяти ці уявлення, Іван Татаринов на основі історичних зображень продемонстрував реальні зразки козацького одягу, який складався із сорочок без вишивки, вузьких штанів, білих або сірих жупанів тощо. Зважаючи на те, що серед слухачів були майбутні кравці, – лектор доповнив свою розповідь схемами історичних викрійок та сучасними реконструкціями козацького одягу.

 

Козак доби Богдана Хмельницького – це перш за все воїн, тому завершальна частина лекції була присвячена козацькому озброєнню. Іван Татаринов розповів про основні види мушкетів, шабель та іншої зброї, яка використовувалась у XVII ст. Для наочності були показані сучасні реконструкції шаблі угорсько-польского типу, келеп та пірнач. Для того, щоб пояснити принцип дії запальної системи тогочасної вогнепальної зброї – лектор продемонстрував пістоль з ударно-кременевим замком.

 

На завершення Іван Татаринов розповів слухачам про можливості вступу до Ізмаїльського державного гуманітарного університету та про різноманітні спеціальності, які вони зможуть осягнути.

 

Ректорат Ізмаїльського державного гуманітарного університету і надалі буде сприяти відновленню історичної пам’яті в Українській Бессарабії, сприяти національно-патріотичному вихованню, формуванню активної громадянської позиції серед молоді.

В.о. завідувача кафедри історії та
методики її навчання, доц. Татаринов І.Є.