Обговорення перспектив розвитку освітніх програм випускової кафедри дошкільної та початкової освіти

На педагогічному факультеті на днях відбулося обговорення перспектив розвитку освітніх програм кафедри дошкільної та початкової освіти для першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти зі спеціальностей 012 Дошкільна освіта та 013 Початкова освіта професорсько-викладацьким складом зі стейкхолдерами.Зустріч було проведено на платформі Google Meet, що надало можливість працювати в безпечних умовах та визначити проблемні аспекти, спрямовані на удосконалення змісту освітніх компонентів освітніх програм.

 

У зустрічі взяли участь представники студентського самоврядування та роботодавців:

  • Оксана Хмельниченко – директор Ізмаїльської гімназії № 10 з початковою школою Ізмаїльського району Одеської області;
  • Маріанна Свєтік – директор Комунального закладу «Утконосівська спеціальна школа Одеської обласної ради»;
  • Тетяна Гуренко – директор закладу освіти «Екогімназія «Промінчики добра» ГО «Університетські класи» (м. Ізмаїл);
  • Олімпіада Омелянець – директор Комунальної установи Ізмаїльського району Одеської області «Ізмаїльський міський інклюзивно-ресурсний центр» (м. Ізмаїл);
  • Тетяна Попунець – вихователь-методист Комунального закладу дошкільної освіти комбінованого типу ясла-садок №32 «Барвінок» Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області;
  • Лілія Василенко – вихователь-методист Комунального закладу дошкільної освіти загального типу дитячий садок №9 «Перлинка» Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області.

 

На початку зустрічі усіх тепло привітала декан педагогічного факультету Надія Кічук. Вона відзначила важливість продовження давніх традицій співпраці кафедри з найкращими освітніми закладами регіону як базами практичної підготовки здобувачів вищої освіти, та окреслила нові перспективи педагогічного партнерства у світлі завдань упровадження педагогічної інтернатури як обов’язкової складової професійного розвитку фахівців освітньої галузі.

 

Гаранти освітніх програм Олена Біла, Тетяна Лесіна, Світлана Пенькова, Антоніна Шевчук, Ірина Сараєва ознайомили присутніх зі змістом проєктів освітніх програм на 2023 р. Під час зустрічі роботодавці з членами робочих груп обговорили формулювання цілей професійної підготовки фахівців дошкільної галузі та початкової освіти, а також визначили програмові результати навчання за кожною з освітніх програм з урахуванням Професійних стандартів «Вихователь закладу дошкільної освіти», «Керівник (директор) закладу дошкільної освіти», «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти». Присутні проаналізували ефективність і якість чинних освітніх програм, внесли деякі уточнення до проєктів освітніх програм на наступний навчальний рік, а також обговорили питання доцільності внесення коректив щодо окремих компонентів ОП. Активну участь в обговоренні пропозицій взяли представники студентського самоврядування, які навчаються за відповідними освітніми програмами: Вікторія Тарасенко (Початкова освіта, ОС «бакалавр»), Дар’я Гайдут (Дошкільна освіта, ОС «бакалавр»), Світлана Петкова (Початкова освіта, ОС «магістр»), Христина Дінчева (Дошкільна освіта, ОС «магістр»).

 

Стейкхолдери відзначили високу якість навчання студентів, що виявляється на практиці здобувачів освіти та в їхній професійній діяльності.

 

За результатами засідання ухвалили рішення оприлюднити на сайті університету в рубриці «Громадське обговорення» проєкти освітніх програм першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: «Дошкільна освіта», «Початкова освіта. Інклюзивна освіта в початковій школі»; другого (магістерського) рівня вищої освіти: «Дошкільна освіта. Альтернативна дошкільна освіта», «Дошкільна освіта. Інклюзивна освіта» та «Початкова освіта. Позашкільна освіта», «Початкова освіта. Інклюзивна освіта», з метою ознайомлення всіх зацікавлених сторін, широкого обговорення та внесення пропозицій.

 

Завідувачка кафедри дошкільної та початкової освіти Дора Іванова на завершенні зустрічі висловила вдячність стейкхолдерам і всім учасникам за плідну співпрацю та зацікавленість у перспективах розвитку освітніх програм, що забезпечує кафедра. Наступне засідання заплановане на квітень 2023 року.

Тетяна ЛЕСІНА, доктор пед. наук, професор,
Гарант ОП «Дошкільна освіта. Альтернативна
дошкільна освіта» ОС «магістр»