Гостьова лекція «Шевченко і театр»

15 березня 2023 року в межах заходів на відзначення Шевченківських днів кафедри української мови і літератури, Центру української мови і культури ІДГУ відбулася гостьова онлайн-лекція «Шевченко і театр» відомого дослідника української драматургії доктора філологічних наук, професора кафедри української мови, літератури та методики навчання Глухівського національного педагогічного  університету ім. О. Довженка Анатолія Олександровича Новикова.

 

Слухачами лекції стали викладачі кафедри української мови і літератури та здобувачі ОС «магістр» ОП «Українська мова і література» Ізмаїльського державного гуманітарного університету, які долучилися до заходу разом з  викладачами та студентами Уманського державного педагогічного університету імені П. Тичини, Харківської гуманітарно-педагогічної академії, Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Тараса Шевченка, Житомирського державного університету імені І. Франка.

 

Під час лекції присутні дізналися, як Великий Кобзар уперше познайомився з театром, про Гоголеву сторінку в житті і творчості Кобзаря, про взаємини Т. Шевченка з відомими акторами його доби. Також д.філол.н., професор Новиков А.О. проаналізував перші драматургічні спроби Тараса Шевченка, висвітлив історію створення мелодрами «Назар Стодоля», першої вистави за цим твором, особливості рецепції постаті Т. Шевченка у театральній і драматургічній творчості Марка Кропивницького.

Після завершення лекції відбулося жваве обговорення репрезентованого матеріалу.

 

Щиро вдячні проф. А.О. Новикову за цікаву й майстерно проведену лекцію, можливість поглибити свої знання про життєвий і творчий шлях українського генія.

Доц. Делюсто М.С.