1 Березня – свято Баби Марти

Студенти та викладачі-болгаристи вітають всіх представників болгарської діаспори в нашому університеті та за його межами з традиційним народним святом болгар – святом весни.

Щороку першого березня до болгар у гості приходить Баба Марта. Її появі радіють всі, тому що Баба Марта знаменує прихід весни, пробудження природи й активізацію людської діяльності.  Зустріч весни – одне з найдавніших і найулюбленіших свят не тільки в Болгарії, але й на Балканах. Протягом  віків склалась прекрасна традиція прикрашання мартеничками. Мартениця – це прикраса зі скручених ниток червоного та білого кольору, яку 1 березня прикріплюють на одязі з побажанням здоров‘я.

 

Цей звичай характерний для всього Балканського півострова В Румунії та Молдові мартениця називається мерцишор. Мартеницями, а по-їхньому – мартинками, також прикрашаються в Республіці Північна Македонія,  у Північній Греції (марти) та деяких районах Албанії (моняк).

 

У класичному вигляді мартениця має кручене поєднання білої та червоної вовняних ниток. Кольори мають притаманне їм значення: червоний – кров, життя; білий – чистота, щастя. Білий колір мартениці спочатку символізував чоловіче начало, силу. Це колір Христа. Червоний колір – це жіноче начало, здоров’я. Це знак крові, зачаття, народження. Не випадково жіночі весільні сукні спочатку були червоного кольору.

 

Виготовляючи мартеницю, потрібно слідкувати, щоб нитки завжди закручувались вліво, і щоб вона завжди була прикріплена з лівого боку. За традицією в перший день березня найстарша жінка в родині в’язала всім родичам мартениці, а дітям пов’язували кручену біло-червону нитку на ліву ручку для здоров’я, благополуччя та удачі, проти пристріту (поганого погляду).

 

Мартениці носять до появи перших квіточок на деревах чи першого перелітного птаха, а потім їх перевішують на дерево або кладуть під камінь. Болгари вірять, що якщо через місяць під каменем з’являться мурахи, то рік буде родючим і вдалим. Інший звичай полягає в тому, що мартенички, які носили до першої весни, потім прив’язували до гілок квітучого дерева або куща. Так, у багатьох місцях Болгарії традиційно можна побачити дерева та кущі, прикрашені мартеницями. Інший звичай – носити мартенички до появи перших лелек і лише тоді вішати їх на дерево. У деяких регіонах Болгарії мартеничками прикрашають домашніх тварин і фруктові дерева.

 

Традиція також говорить, що щастя та удачу приносить подарована тобі мартеничка. Тому мартенички кожен дарує своїм рідним і близьким. І хоч традиція пов’язана з давньою язичницькою історією Балканського півострова, пов’язаною з усіма землеробськими культами природи.

Олена Берестецька, викладачка, директорка Південноукраїнського центру болгаристики при ІДГУ