У всесвіт відійшла легенда українського Подунавꞌя: до річниці пам’яті Олександра Затинченка…

17 лютого – сумна дата. Рік потому пішла з життя яскрава постать – Заслужений працівник освіти України, музикант, композитор, доцент кафедри музичного та образотворчого мистецтв Ізмаїльського державного гуманітарного університету ЗАТИНЧЕНКО ОЛЕКСАНДР МИКОЛАЙОВИЧ.

  

Трудовий шлях у сфері вищої освіти Олександр Миколайович почав ще у 1962 році в Ізмаїльському державному педагогічному інституті на кафедрі музики, завідувачем якої був багато років. За 60 років педагог накопичив значний методичний досвід, зростив не одне покоління вчителів-музикантів, які, немов пташки, розлетілися по всьому світові.

  

Окрім того, Олександр Миколайович поет, віртуозний музикант, талановитий композитор. Пісенна творчість Олександра Миколайовича пронизана безмежною любов’ю до Батьківщини, матері. Велика кількість віршів, пісень присвячена коханій дружині Тамарі. Важливою складовою життя була для Олександра Миколайовича дружба, що також відображено у його творчості. Окрема любов – море. Пісня «Родные причалы» багато років була позивним Одеського радіо.

  

Ім’я Олександра Миколайовича широко відомо не тільки в нашому університеті, місті Ізмаїл, але і далеко за межами нашої країни. Його твори виконуються багатьма музикантами ближнього і дальнього зарубіжжя в учбових класах та на престижних конкурсах, фестивалях, концертах всього світу.

  

Його заслуги у сфері вищої освіти та творчі досягнення в мистецтві були неодноразово відзначені винагородами: «Заслужений працівник народної освіти України», «Відмінник народної освіти», «Член Асоціації гітаристів України», «Почесний професор ІДГУ». Крім того був нагороджений почесними грамотами від Облдержадміністрації та Міністерства освіти України. У 2021 році Олександру Миколайовичу за ініціативи вченої ради Ізмаїльського державного гуманітарного університету Кабінетом Міністрів України було призначено довічну стипендію.

  

Ректорат Ізмаїльського державного гуманітарного університету став ініціатором проєкту щодо вшанування пам’яті О. М. Затинченка. Резонансними складовими проєкту стануть музей пам’яті О. М. Затинченка, меморіальна дошка, стипендія  імені О.М. Затинченка та щорічний Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв імені Олександра Затинченка.

 

 Наразі закінчується робота над систематизацією його рукописів, нотного матеріалу. Користуючись нагодою, звертаємось до колег, рідних, знайомих, небайдужих з проханням — поділитися думками, спогадами, світлинами, матеріалами для створення комплексної експозиції музею пам’яті О. М. Затинченка.

  

…Музика й пісні Олександра Миколайовича полетіли у світ і лунатимуть вічно…

 Пам’ятаємо….

Реторат Ізмаїльського державного гуманітарного університету,
колектив кафедри музичного та образотворчого мистецтв ІДГУ