12 січня – День українського політв’язня

12 січня в Україні вшановується День українського політв’язня, який є днем пам’яті про хвилі репресій радянських часів та знаком вимоги звільнити усіх сучасних політв’язнів-українців.

 

Традиція відзначення дня політв’язня запроваджена 1975 року з пропозиції В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. 12-14 січня 1972-го радянська влада провела найбільшу репресивну акцію проти українських дисидентів, які боролися за незалежність України. Тоді за дві доби було затримано та заарештовано більшість відомих представників національно-демократичного руху України – шістдесятників, правозахисників, дисидентів: Івана Світличного, Євгена Сверстюка, Василя Стуса, Леоніда Плюща, Зіновія Антонюка, Івана Дзюби, В’ячеслава Чорновола, Михайла Осадчого, Івана Геля, Стефанія Шабатуря, Ірину Стасів-Калинець, Ігоря Калинця та інших.

 

Майже всі заарештовані були засуджені за «антирадянську агітацію та пропаганду» і відправлені відбувати свої терміни у табори Мордовії та Пермської області Росії, а згодом – у Сибір та Казахстан.

 

Показовим у сенсі долі політичного в’язня є життя Василя Стуса – обдарованого українського поета й перекладача. В 1972 році за переконання, що не співпадали з владною політикою, його вперше засудили до 5-ти років таборів та 3-х років заслання. Відбувати покарання довелося в Магаданській області, і повернувся з ув’язнення Василь Стус зі значно втраченим здоров’ям. Щойно звільнивши, в 1980 році його знову заарештували, і на цей раз засудили на 10 років таборів і 5 років життя на засланні. У табірному карцері 4 вересня 1985 року поет помер від зупинки серця.

 

У сучасній історії України словосполучення «українські політв’язні» повернулося до вжитку у 2014 році, коли росія окупувала Крим та розпочала війну на Донбасі. Російська влада продовжує ув’язнювати українців, кримських татар та людей інших національностей, які виступають проти окупаційної влади та агресії кремля. Утримувалися в російських в’язницях за політичні погляди Олег Сенцов, Роман Сущенко, Асан Чапух та інші.

 

Згадаймо сьогодні всіх українців, які колись і зараз продовжують боротися проти окупантів. Маємо пам’ятати про них і робити усе можливе, аби вони повернулися додому!

Доц. Алла Соколова

 

На першій світлині: вертеп у домі Садовських у Львові. За кілька днів до початку арештів представників шістдесятництва 12 січня 1972 р. Стоять ліворуч: Любомира Попадюк, Василь Стус, Олена Антонів, Ірина Калинець, Марія й Ганна Садовські, Михайло Горинь; сидять – Стефанія Шабатура («циган»), Мар’ян Гатало, Олександр Кузьменко.