ЖИТТЄДАЙНІСТЬ СТУСОВИХ ПРОРОЦТВ

«Довіку не буде із мене раба, / душа поневажить полони!..”

Сьогодні, як ніколи, ці слова українського пасіонарія, світового засягу інтелектуала не просто на часі… Націєзбережувальна енергія Його постаті, вітальна сила Його Українського Духу вражає. Імперативи Василя Стуса нині, у ДЕНЬ ЙОГО 85-ЛІТТЯ, вкотре на кону національної історії. Почуй, лютий враже, голос Поета-Пророка! Українці ніколи не житимуть у неволі!..

 

Відтак у жорстокій боротьбі з осоружними зайдами – відвічними рабами – потрібно не просто вистояти, а стояти до остаточного переможного подиху за нашу свободу, за ту сакральну планету, що її своїм життям захищав ВАСИЛЬ СТУС, і за цю свободу биття Його серця снинив той комуно-радянський рашистський молох, який сьогодні з чорною сатанинською міткою «Z» зазіхає на Україну. В кожному вірші Стуса, в кожній миті його життя, в кожному рядку його одкровень, як і в Шевченковому слові – Україна, що боліла Йому «кожним нервом, кожною краплиною крови» (Іван Франко)…

 

Міра присутності Василя Стуса в українському сьогоденні як людини «святого патріотизму» (Ніла Зборовська) – це міра нашого національного самоусвідомлення, нашої гідності й стійкості, розуміння своєї місії в новочасній історії України та відчуття особистого місця у світовому просторі, міра істинної сутності кожного з нас, це, власне, міцна запорука нашої ПЕРЕМОГИ!..

 

І свята Перемога неодмінно настане, бо кожен УКРАЇНЕЦЬ нині має за імператив свого щодення сакральне Стусове: «Довіку не буде із мене раба, / Душа поневажить полони!». Все буде Україна – вільна, незалежна, багата, красива, квітуча; та Україна, що була сенсом Поетового життя, та Земля, яку сьогодні одержимо захищають наші ЗСУ, за яку переможно борються Стусові вільнолюбні нащадки, душа кожного з яких “поневажить полони”. Тому їхній героїзм збагнути рабам не дано!

 

Світла пам’ять Поетові, котрий постав понад часом!

Слава Україні!

Доземний поклін нашим захисникам!

Професор Галина Райбедюк

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02EFNWB1Nc8nifujV5iDx4TZd19kBhdQEHnJhfAWZcHrW3P8RV177dDfCgDVLYSuA8l&id=100009725085718