«Як добре те, що смерті не боюся і не питаю, чи тяжкий мій хрест» (Василь Стус)

6 січня виповнюється 85 років від дня народження Василя Стуса – українського поета, перекладача, дисидента.

Василь Стус – мислитель, правозахисник, чиє ім’я стало синонімом незламності волі людини, яка реалізує себе в будь-яких умовах. Непримиренність до свавілля і незламність сили духу зробили Стусове ім’я знаковим для всіх дисидентів СРСР і абсолютним втіленням національної гідності.

 

Упродовж тривалого часу вилучена з літературного життя, сьогодні поезія Василя Стуса повертається до читачів, її публікують газети й журнали, народжуються пісні на вірші поета, його твори входять до сценічних вистав. Його творчість є помітним явищем української та світової літератури.

 

Життя і творчість Василя Стуса – це велика Любов до України, до українського народу та абсолютна відданість боротьбі за найвищі ідеали людства. «Націєзбережувальна енергія Його постаті, вітальна сила Його Українського Духу» (Г. Райбедюк) є вражаючою.

Життя Василя Стуса довжиною Шевченкових 47-ми літ – стражденних за Україну, її свободу – нині вкотре на кону національної історії.

 

Знищений фізично, Василь Стус залишався НЕЗЛАМНИМ морально: «Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».

 

Вічна пам’ять українському патріоту!

доц. Алла Соколова