Міжнародний форум румунських та молдавських громад Української Бессарабії

На базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету (ІДГУ) успішно продовжується громадське обговорення стратегій, конструктивних моделей сталого розвитку мультикультурних громад Української Бессарабії. Проведений в університеті традиційний міжнародний форум румунських та молдавських громад Української Бессарабії «Збереження етнічної ідентичності румуномовного населення: сучасна реальність та перспективи розвитку» об’єднав україноцентричні ініціативи науковців, представників громадськості, органів публічного управління, територіальних громад Української Бессарабії.

 

У роботі форуму взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні, уповноважені представники Генерального Консульства Румунії в Одесі, професори університетів Молдови, Румунії, України.

 

В рамках першої частини форуму обговорювалися актуальні питання активізації соціально-економічної співпраці України, Румунії та Молдови задля сталого розвитку територіальних громад Української Бессарабії; освітньо-культурної взаємодії активних громадян як пріоритетного чинника проукраїнського національно-патріотичного виховання та збереження етнічної самосвідомості румун та молдован Української Бессарабії; перспектив розвитку українсько-румунських та українсько-молдовських відносин у нових суспільних реаліях; роль румуномовних діаспор України у розвитку двосторонніх відносин їх історичних батьківщин з Україною.

 

Відкриваючи урочисту частину, ректор ІДГУ Ярослав Кічук привітав учасників із символічним святом, успішним початком роботи форуму, презентацій результатів проведеної аналітичної, науково-дослідної діяльності експертів в умовах російсько-української війни та перспектив сталого розвитку громад у післявоєнний період на різних дискусійних майданчиках форуму. Професор Ярослав Кічук подякував нашим надійним партнерам з Молдови та Румунії за підтримку України, громадян України на різних фронтах в умовах російської військової агресії.

 

З вітальним словом від імені голови Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченко виступила начальник управління культури, національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Ярослава Різникова. У своєму виступі вона наголосила учасникам форуму на проблемах та перспективах збереження етнічної ідентичності молдаванами, румунами Одеської області в умовах інтенсивної фази російської агресії.

 

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківерь привітав учасників форуму з об’єднавчим святом Дня румунської мови та представив результати роботи посольства щодо зміцнення українсько-молдовських відносин, спрямованих на розвиток співпраці у дусі добросусідства. Він підтримав ідею ректора ІДГУ щодо відкриття в університеті Інформаційного центру Молдови. Валеріу Ківерь подякував ректорату ІДГУ за ініціативу, яка спрямована на обговорення та  вирішення нагальних проблем розвитку румуномовних спільнот і запросив до Києва представників ІДГУ до амбасади Республіки Молдова в Україні для продовження актуальної дискусії.

 

Уповноважені представники Генерального Консульства Румунії в Одесі привітали з національним святом Днем румунської мови та представили успішний досвід реалізації проєктів, зокрема у сфері освіти, в румуномовних громадах. Учасники форуму відзначили активну продуктивну роботу на півдні Одеської області саме представників Генерального Консульства Румунії в Одесі та звернулися з пропозицією щодо відкриття Консульства Румунії в Ізмаїлі.

 

Ректор університету «Danubius» Анді Пушка (Румунія) звернув увагу учасників форуму на нові можливості транскордонної співпраці з українськими громадами та закладами вищої освіти у рамках єврорегіону «Нижній Дунай».

 

При проведенні дискусії доцентом В’ячеславом Тодоровим з актуальних питань соціально-економічного розвитку румуномовних громад Української Бессарабії, особлива увага була приділена підготовленості громад до конструктивної конкуренції за наявні ресурси. І тут важливе значення має системна підтримка історичних батьківщин основних румуномовних спільнот Української Бессарабії. Слід відзначити, що як і у випадку з іншими національними спільнотами, мешканці населених пунктів з компактним розселенням молдаван та румунів, не просто звертаються до безповоротної фінансової допомоги, а пропонують унікальні проєкти задля сталого розвитку своїх громад. Для ефективного залучення з обласного, державного бюджетів та міжнародної фінансової допомоги (грантів) у громадах мають працювати підготовлені фахівці. На базі університету пропонується організувати професійну підготовку таких фахівців, які здатні не тільки розробити документи соціально-економічного планування, комплексні плани просторового розвитку, а й успішно реалізовувати довгострокові проєкти задля сталого розвитку своїх громад.  Доцент В’ячеслав Тодоров особливу увагу акцентував на передовому досвіді університетської команди Центру регіонального розвитку щодо консультування та розробки комплексних документів задля сталого розвитку спроможних територіальних громад Української Бессарабії.

 

З ініціативою створення в регіоні освітньо-наукового кластера виступила дійсний член Академії вищої школи Надія Кічук. У своїй презентації вона представила проєкт стратегії розвитку регіональної інноваційної екосистеми, програму цифрової трансформації у сфері освіти та науки в умовах транскордонного співробітництва, перспективи об’єднання прогресивного потенціалу регіональних закладів освіти щодо професійної підготовки фахівців для розвитку якісної освіти в Українській Бессарабії.

 

Старший науковий співробітник Державної установи «Інститут ринку і економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України» Олег Рубель представив унікальний досвід реалізації проєктів на території Чорноморського басейну. Професор Олег Рубель ознайомив учасників форуму з базовими пріоритетами міжнародних програм, конкурсів проєктів, спрямованих на вирішення економіко-екологічної проблематики розвитку громад (у тому числі з компактним розселенням молдаван та румунів, румуномовного населення).

 

Викладачі кафедри романо-германської філології ІДГУ доцент Олена Голованова та Поліна Кісеоларь звернули увагу на особливостях становлення та сучасного стану розвитку в університеті спеціальності «Середня освіта (Румунська мова і література)».

 

Декан факультету іноземних мов ІДГУ Тетяна Шевчук у своїй презентації зупинилася на результатах реалізації транскордонних науково-практичних проєктів між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом та університетами Молдови (зокрема Державним педагогічним університетом імені І. Крянге, Кагульським державним університетом імені Б.П. Хашдеу) та Румунії (зокрема Галацьким університетом «Нижній Дунай», університетом «Данубіус»). Професор Тетяна Шевчук ознайомила учасників з новими поетичними збірками етнічних румунів та молдаван Української Бессарабії (румунською мовою), які були розроблені спільно з фахівцями ІДГУ.

 

Магістранти Галацького університету «Нижній Дунай» (Румунія) Валентина Нідельчу та Мар’яна Мунтян представили унікальний досвід відновлення господарської діяльності на місці виселених навесні 1946 р. молдовських сіл Фрумушика Нова та Рошія. Причиною цього стала глобальна мілітаризація СРСР, яка дійшла і до нашого регіону та знайшла відображення у створенні Тарутинського військового полігону. Наразі за ініціативи відомого підприємця Олександра Паларієва впроваджена одна з найкращих в Україні пілотних моделей центру сільського зеленого та етнографічного туризму «Фрумушика Нова». Бренд «Фрумушика» увійшов до українського та загальноєвропейського списку географічних зазначень. Відповідно до цього списку з’явилася ще одна румуномовна назва. Цей об’єкт потенційно дуже привабливий для туристів з Румунії та Молдови. Представники Центру регіонального розвитку здійснюють консультування щодо ефективного функціонування агро-еколого-рекреаційного кластеру «Фрумушика Нова».

 

Координаторка українсько-румунського проєкту Наталія Урсу в своєму зверненні з Румунії представила унікальний п’ятирічний досвід реалізації проєктів на базі створеного в університеті Інформаційного Центру Румунії (при ІДГУ).

 

Відомі українські волонтери громадської ініціативи «Українські школи у Румунії» Анна Потриваєва та Олександра Шмигаль представили проєкти зі створення тимчасових шкіл для українських дітей, які втекли від війни. Так, у м. Галац (Румунія) є ініціатива з організації закладу загальної середньої освіти, міжшкільного ресурсного центру, освітнього хабу, в яких могли б навчатися діти тимчасово переміщених осіб за українською програмою з  вивченням англійської та румунської мов. Наразі створено сайт (www.ukrscola.ro), за допомогою якого збираються дані про дітей, які прагнуть здобувати якісну освіту за українською програмою та в українських вчителів, які готові навчати в Румунії за сучасною українською програмою. На сайті вже зареєстровано більше ніж 2000 українських дітей з усієї Румунії. Ректор ІДГУ Ярослав Кічук виступив з ініціативою звернення до керівництва Міністерства освіти і науки України, Міністерства національної освіти та досліджень Румунії щодо підтримки цього важливого проєкту. Ректорат ІДГУ вже підготував звернення до керівництва Галацького університету «Нижній Дунай» щодо сприяння відкриття на базі цього університету міжшкільного ресурсного центру, освітнього хабу, в якому могли б безоплатно навчатися діти тимчасово переміщених осіб з України за українською програмою в м. Галац (Румунія).

 

Особливу зацікавленість у представників місцевих територіальних громад виявила дискусія щодо ефективного використання інструментів транскордонних операційних програм та ефективного впровадження міжнародних проєктів для сталого розвитку Української Бессарабії.

 

За результатами першої частини форуму були прийняті рекомендації щодо збереження етнічної ідентичності румуномовного населення Української Бессарабії для експертних робочих груп форуму. Наступне засідання відбудеться у жовтні. Очікується, що за результатами стратегічних сесій, роботи експертів до 1 грудня 2022 року буде прийнята фінальна резолюція до органів центральної та місцевої влади, розроблена стратегія сталого розвитку громад Української Бессарабії, програма підтримки національних спільнот та розвитку міжнаціональних відносин в Українській Бессарабії.

В’ячеслав Тодоров,
директор Центру регіонального розвитку Українського Придунав’я