«Довіку не буде із мене раба, / Душа поневажить полони…!» (Василь Стус)

Сьогодні, як ніколи, ці слова українського пасіонарія, світового засягу інтелектуала не просто на часі… Націєзбережувальна енергія Його постаті, вітальна сила Його Українського Духу вражає. Життя Василя Стуса довжиною Шевченкових 47-ми літ – стражденних за Україну, її свободу – нині вкотре на кону національної історії.

Почуймо голос Поета-Пророка! Українці ніколи не житимуть у неволі!.. Відтак у жорстокій боротьбі з поневолювачами потрібно не просто вистояти, а стояти до остаточного Переможного подиху за нашу свободу, за ту сакральну планету, що її своїм життям захищав ВАСИЛЬ СТУС, і за цю свободу в ніч з третього на четверте вересня 1985 року биття Його серця снинив той комуно-радянський молох, який сьогодні з чорною сатанинською літерою «Z» зазіхає на Україну. В кожному слові Його поезії, в кожній миті Його життя, в кожному рядку Його одкровень, на жаль, опублікованих уже після офіційного визнання величі українського Поета-патріота, як і в Шевченковому слові – Україна, що боліла Йому «кожним нервом, кожною краплиною крови» (Іван Франко)…

 

Міра присутності Василя Стуса в українському сьогоденні як «людини морального абсолюту» (Іван Дзюба) та «святого патріотизму» (Ніла Зборовська) – це міра нашого національного самоусвідомлення, нашої гідності й стійкості, розуміння й відчуття свого місця у світовому просторі, міра істинної сутності кожного з нас, це, власне, міцна запорука нашої ПЕРЕМОГИ!.. І свята Перемога неодмінно настане, коли кожен із нас дієво усвідомить сакральне Стусове: «Довіку не буде із мене раба, / Душа поневажить полони…!».

Все буде Україна!

Професор Галина Райбедюк