Вічна пам’ять загиблим, слава і честь живим захисникам!

З метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві був установлений День пам’яті захисників України, що відзначається щорічно 29 серпня.

 

Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися у полоні. Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

 

У цей день висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих захисників, які втратили у війні з російським окупантом своїх синів, дочок, чоловіків, братів, сестер…

 

Символічно, що саме в цей день, 29 серпня 2022 року, за ініціативи активістів Ізмаїльської університетської громади, студентської ради та наукового товариства молодих вчених, аспірантів, студентів оголошений конкурс на кращий авторський проєкт «Пам’ятного знаку захисникам, загиблим за незалежну Україну». Ізмаїльський гуманітарний хаб та волонтерський центр університету в рамках громадської ініціативи «Жива історія» вже зібрали 39 тисяч гривень для встановлення пам’ятного знаку біля навчального корпусу №1.

 

Задля гідного вшанування пам’яті полеглих місцевих героїв, наших захисників і захисниць, вчена рада ІДГУ ухвалила рішення про звернення до місцевих органів влади щодо відведення земельної ділянки для побудови меморіального комплексу, музею воїнської слави українських воїнів, які відстоювали державну самостійність України.

Вічна пам’ять загиблим, слава і честь живим захисникам!