Круглий стіл, присвячений відомому болгарському революціонеру Василю Левському

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті був проведений круглий стіл, присвячений відомому болгарському революціонеру Василю Левському.

 

Більше півтора століття життя видатного болгарина для сучасників є прикладом жертовності  заради свого народу і служіння ідеям свободи, та рівноправ’я. Замість того, щоб залишити справу боротьби за визволення поневоленого народу, у березні 1862 року  Левський залишив рідне місто та виїхав до Сербії, щоб приєднатися до Першого болгарського легіону, організованого Раковським. Там, за словами сучасників, під час військових навчань, він здійснив «левовий стрибок» і за це отримав своє прізвисько. Тут Левський налагодив контакти з болгарською революційною інтелігенцією й набув свій перший бойовий досвід. Після розпуску легіону він приєднався до війська Ільо Воєводи. У 1863 році Левський недовго перебував у Румунії. Через участь у легіоні був ув’язнений протягом кількох місяців у Пловдиві, але після заступництва видатних болгар його було звільнено. Деякий час Левський вчителює, але полум’яний характер відштовхує його від науки до революційних ідей, які він сповідуватиме до кінця життя. Ці та інші цікаві факти було обговорено серед присутніх на круглому столі.

 

Активісти Південноукраїнського центру болгаристики та національно-культурного товариства «Свята Софія» підтримали проєкт ректора ІДГУ професора Ярослава Кічука щодо відкриття у 2023 році на території Ізмаїльського державного гуманітарного університету меморіальної дошки національному герою Болгарії Василю Левському.

 

Олена Берестецька, викладач кафедри
загального мовознавства, слов’янських мов та
світової літератури ІДГУ, директорка
Південноукраїнського центру болгаристики при ІДГУ