Конституція та стан її виконання в умовах воєнного часу

Учитесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь…

Тарас Шевченко

 28 червня 2022 року в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті за сприяння кафедри права і соціальної роботи відбувся урочистий захід присвячений Дню Конституції України. Сьогодні Основному Закону України виповнилось 26 років й Україна відзначає цю державну символічну подію в умовах воєнного стану.

 

Президент України Володимир Зеленський у своїй урочистій промові наголосив: «Конституція України має славетну правову історію. Ми пишаємось Конституцією Пилипа Орлика, яка була написана понад 300 років тому і яка є першою писемною Конституцією Європи. Нашу сучасну Конституцію міжнародна спільнота назвала однією з найдемократичніших у світі, що свідчить про багатовікове прагнення українського народу жити у правовій державі, дотримуватись законів і розбудовувати квітучу, сильну, незалежну країну».

 

Перша частина урочистого заходу була присвячена обговоренню перспектив оновлення Основного Закону України після Перемоги України в російсько-українській війні на засіданні круглого столу, який проводитиметься  на кафедрі права і соціальної роботи ІДГУ.

 

У другій частині урочистого заходу взяли участь: Олена Аршинова – голова громадської організації «Центр Реабілітації Ветеранів АТО», Валентина Шевченко – ветеран праці ІДГУ, представниця громадської організації «Комітет дружин та матерів прикордонників в Одеській області», місцеві волонтери, які провели відкриту лекцію «Конституція та стан її виконання в умовах воєнного часу» і представили зібрані військові експонати про сучасну російсько-українську війну. На заході також були присутні викладачі правових дисциплін, здобувачі вищої освіти і співробітники університету,  вимушено переселені особи зі сходу України та представники місцевих засобів масової інформації.

 

Відома українська волонтерка Валентина Шевченко виступила з палкою промовою про важливість знання Конституції України і необхідність її дотримання у житті кожного громадянина, наголосила на найважливішому факторі збереження нації – спілкуванні українською мовою, викоріненні імперських радянських (російських) топонімів із міських назв вулиць та ретельному вивченні своєї історії.

 

Основою для проведення цього заходу також стала пересувна виставка-музей ІДГУ, яка зібрала унікальні артефакти, матеріальні свідоцтва про російсько-українську війну. Виставку представила Олена Аршинова, яка розповіла про кожен експонат і запропонувала присутнім доторкнутись до кожного предмету, відчути його енергетику, потримати в руках шоломи, залишки зброї, бронежилети, які побували на місцях сучасних воєнних подій.

 

Військовий капелан Сергій Дьяченко розповів про важливість підтримання високого бойового духу наших бійців на фронті, наданні їм духовної підтримки, а також важливості прояву людяності та дотриманні високих моральних цінностей і божих заповідей, які викладені для людства у Конституції для кожного християнина – Біблії.

 

Святкування завершилось нагородженням гостей почесними грамотами від ректора ІДГУ Ярослава Кічука та подарунками від військового капелана, а саме вручення молитовників українською мовою із молитвами на кожен день для вірян.

 

«Враховуючи те, що на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету здійснюється професійна підготовка майбутніх юристів, про що свідчать позитивні результати рішення акредитаційної комісії Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, правова освіта та просвіта є нашим пріоритетом», – зазначила завідувачка кафедри права і соціальної роботи,  кандидат юридичних наук, доцент Анастасія Метіль.

 

Отже, можна впевнено сказати, що святкування Дня Конституції в ІДГУ відбулося із високим піднесенням патріотичного настрою.

Садова С.О., викладач кафедри права і соціальної роботи