IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасна психологія: проблеми та перспективи» в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті

24 квітня 2022 року в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті  відбулася IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасна психологія: проблеми та перспективи». Форум вже традиційно об’єднав фахівців  із різних наукових сфер: психології, філософії та інших напрямів. Зважаючи на карантинні обмеження та воєнний стан в країні, подію вже втретє провели у дистанційному режимі  на платформі ZOOM.

 

Організувала захід кафедра загальної та практичної психології факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності Ізмаїльського державного гуманітарного університету у співпраці з кафедрою загальної та диференційної психології Південноукраїнського національного педагогічного університету  К.Д. Ушинського.

 

З вітанням до учасників звернувся ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету, доктор педагогічних наук, професор Ярослав Валерійович Кічук. Було відзначено що, про актуальність конференції свідчить широке коло учасників, а також кількість охоплених наукових напрямків та представлених праць.

 

Оголошено участь викладачів кафедри загальної та практичної психології в проекті Громадської організації «Всеукраїнська організація «Клас» за фінансової підтримки програми Mercy Corps «Реагування у надзвичайної ситуації в Україні». Метою проекту є покращення психічного стану та психічного здоров’я, надання психосоціальної підтримки Пирятинській та Ізмаїльській територіальних громад, постраждалим  від військового стану в України, що приймають осіб з міст активних бойових дій. В рамках проекту  надаються індивідуальні консультування психологами кафедри  та проводяться  групові заходи. Всі методи роботи  спрямовані на розвиток навичок подолання стресу та вирішення проблем, покращення мотивації та емоційної регуляції та вирішення психологічних конфліктів.

 

Науково-практична конференція проводилася за наступними напрямами:

  • Актуальні питання практичної психології
  • Актуальні проблеми клінічної психології
  • Особистість у сучасному вимірі: теорія і практика
  • Актуальні проблеми психології в сучасному інноваційному просторі
  • Особливості психологічної реабілітації, адаптації та психокорекції особистості
  • Психологія національної свідомості та ідентичності
  • Сучасні технології актуалізації ресурсів особистості
  • Психологічний супровід інклюзивного середовища
  • Психолого-педагогічні проблеми в освіті

 

Найбільше наукових доробків, враховуючи воєнний стан в Україні,  було представлено в секціях «Сучасні технології актуалізації ресурсів особистості» та «Особливості психологічної реабілітації, адаптації та психокорекції особистості».

 

Доповідачі презентували актуальні теми сьогодення, висвітлювали прогресивні ідеї, ділилися власними практичними здобутками.

 

Актуалізувалися проблеми аксіологічних засад соцієтальної системи ноосферного поля освіти, дистанційної освіти, психологічних наслідків війни, посттравматичного стресового розладу, невротичних розладів як результату стресових подій, психологічної ресурсності як критерія індивідуального здоров’я. Розкривалася специфіка  допомоги в адаптації та розвитку навичок подолання кризової ситуації у внутрішньо-переміщених осіб, особливостей корекції ПТСР в умовах воєнного стану.

 

Результати наукових досягнень будуть опубліковані  у черговому IV Збірнику наукових праць «Сучасна психологія: проблеми та перспективи».

 

Оргкомітет щиро дякує всім, хто долучився до конференції, оскільки кожен з Вас здійснив цінний вклад в особистісне та професійне зростання як себе, так і ближнього.

Викладач кафедри загальної та практичної психології
Прокоф’єва Л.О.