Виставка до Дня слов’янської писемності і культури

Писемність, мова – то є душа кожної нації, її найцінніший скарб. У мові – наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання.

 

Недарма  в цей день  ми вшановуємо і просвітителів святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, що дали нам азбуку, і діячів культури, які несуть прекрасне через віки.

 

У цьому році в Ізмаїльській картинній галереї до  Дня слов’янської писемності і культури  відкрито виставку живопису та графіки «Болгарія – крізь віки», в якій представлені 36 творів десяти митців Бессарабії – потомків тих болгар, що зберегли для людства слов’янську писемність.  Серед учасників виставки – наші колеги з університету: талановиті художники і викладачі кафедри музичного та образотворчого мистецтв. Зокрема, митці представили такі полотна:

– Кара О.Д.  – «Хоро», «Знаки минулого»;

– Пастир І.В. – «Звуки предків», «Ранок в с. Нагорне», «Хроніка життя»;

– Шишман І.І. – «Ранковий танок», «Ранок у Странжі», «Осінній полудень», «с. Нагорне. Старе подвір’я над озером».

Сюжети картин Заслуженого художника України Кари О.Д. пов’язані з сільським життям і традиційними цінностями бессарабських болгар: родиною, домівкою, подвір’ям з квітками, деревом, гніздом лелеки. Неодмінним персонажем картин є жінка у національному вбранні, господарка-берегиня домашнього осередку, над домівкою якої літає янгол як символ покровительства.

 

Полотна Заслуженого художника України Шишмана І.І. несуть в собі потужний енергетичний заряд, який дає йому земля Бессарабії. Красу матінки-землі він натхненно переносить на полотна картин, і завжди  як символ духовності зображується церква («Ранковий танок», «Ранок у Странжі», «Осінній полудень», «с. Нагорне. Старе подвір’я над озером»).

 

Любов до рідного краю знайшла відображення у творчості доцента Пастиря І.В. На його полотнах «Звуки предків», «Ранок в с. Нагорне», «Хроніка життя» мрії й сподівання бессарабських болгар, їх звичаї, традиції, історія, духовність і сила народу. Йому вдається об’єднати близьке і рідне з загальним і вічним, як витоки всього того, що бентежить і хвилює.

 

Художники болгарського походження активно звертаються до теми народних свят, які так барвисто і цікаво проводять в Бессарабії.  Не оминули своєю увагою і дивовижну природу Буджака: випалені степи, наповнені ароматом полину, мерехтливе повітря Причорномор’я, запах айви, човни та містки Дунайської Венеції. На виставці можна побачити також портрети дивовижних людей, подібних древнім скульптурам. Твори художників наповнені теплом і любов’ю.

– Македонський П.І.  – «Перший день»;

– Сапунжи Г.І. – «Обереги дому»;

– Костова Н.П. – «Озеро Кагул»;

– Костов С.А. – «Захід сонця в селі Нагорне»;

– Шишман З.І. –  «Тихий вечір у фортеці»;

– Чакир Л.П. – «Рідний край», «На канікулах», «Ангел»;

– Пейков М.П. – «Христо Ботєв», «Василь Левський», «Георгій Раковський».

Майстер графіки Пейков М.П. у своїх творах «Літопис православ’я», «Майстри землеробства Буджака», «Костянтин-Кирило Філософ» вкотре звертається до сторінок історії, і кожного разу це індивідуальний серйозний підхід до розкриття теми, майстерність в техніці і впізнаваний почерк майстра.

 

В експозиції особливу увагу привертає ікона «Святий Мартін Сповідник» випускника нашого університету С. Костова, який досконало володіє технікою іконописного живопису, слідуючи традиціям і канонам давньо-візантійського письма.

 

Всі твори, представлені на вернісажі, вражають високою духовністю, яскравим колоритом, любов’ю до своєї землі, захоплюють відчуттям причетності до таємниці буття. Вони збагачують уявлення глядача про історію та культуру бессарабських болгар і неосяжну красу навколишнього світу.

Олена Берестецька, викладач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури