Вітаємо з Днем слов’янської писемності і культури

Щорічно 24 травня ми відзначаємо чудове свято – День слов’янської писемності і культури.

В цей день шану великим мужам – просвітителям Кирилу і Мефодію віддають всі слов’янські народи, для них кирилиця стала знаряддям у пізнанні божого слова, навколишнього світу та культурної спадщини, залишеної минулими поколіннями.

 

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті напередодні 24 травня було організовано онлайн-зустріч студентів та випускників недільної школи «Болгарська світлиця» з болгарським істориком, почесним професором університету Ніколою Караівановим. Автор багатьох наукових робіт з історії Болгарії зацікавив своїх слухачів розповіддю про те, що вперше в Болгарії відзначення  дня святих Кирила і Мефодія було організовано вчителем і громадським діячем Найденом Геровим, і сталась ця знаменна подія 11 травня (за новим стилем 24 травня) 1851 року. Болгари шанують солунських братів Кирила і Мефодія та їхніх учнів і щорічно урочисто відзначають цей день як освітнє, шкільне та державне свято.

 

На теренах Бессарабії (яка з 1856 по 1878 рр. перебувала в межах Князівства Румунія) святкування дня св. Кирила і Мефодія вперше відбулося у м. Болграді в 1863 р., а в м. Ізмаїлі – в 1865 р., дописи про ці свята можна знайти на сторінках газет періоду Болгарського відродження. Після того як в жовтні 1878 року Бессарабію повернули до кордонів Росії, російська імперська влада заборонила відзначення Дня слов’янських рівноапостолів, і з 1879 року свято вже не відзначалося.

 

Ми продовжуємо традиції святкування Дня слов’янської писемності й культури в нашому університеті і 24 травня запрошуємо на покладання квітів до пам’ятника Христо Ботеву та відкриття виставки в Ізмаїльській художній галереї о 12-00.

Олена Берестецька, викладач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури